L'Audiència de Girona ha emès una ordre de crida i cerca per a un dels tres acusats de participar en el robatori durant el qual va morir el president de la patronal FOEG. El judici per aquest cas, que va passar el 18 novembre del 2012 a Platja d'Aro (Baix Empordà), s'havia de celebrar a la Secció Quarta. Però com que aquest processat no s'ha presentat -i no se sap on és- la vista s'ha suspès. El fiscal ha demanat que quan se'l trobi ingressi directament a presó, però la seva advocada d'ofici ha sol·licitat que se celebri una vista per decidir si se l'engarjola o no. Els tres acusats s'enfronten a penes de fins a 15 anys per haver facilitat l'accés a la casa a tres sospitosos no identificats, que són els qui van cometre l'assalt mortal.

Nou entrebanc en el cas de l'assalt mortal a casa de l'empresari Jordi Comas. Després d'anys d'investigació, el febrer del 2019 el jutjat ja va acabar arxivant la causa per assassinat. Perquè de tots els detinguts que es van fer en relació amb el cas -fins a una desena- no es va poder determinar qui era l'autor material del crim que va acabar amb la vida del president de la FOEG.

El fiscal, però, sí que considerava que hi havia indicis per portar a judici tres dels acusats. Al seu escrit, sosté que tots tres van prendre part al robatori de Platja d'Aro aquell 18 de novembre del 2012. I que mentre un feia tasques de vigilància, els altres dos es van encarregar de facilitar l'accés a la casa a tres sospitosos més "d'identitat desconeguda", que són els qui van acabar perpetrant l'assalt i matant l'empresari.

Per a aquests tres investigats, el fiscal demana penes de fins a 15 anys de presó. Els imputa delictes de robatori amb força a casa habitada en concurs amb un altre de detenció il·legal. Segons el ministeri públic, els processats sabien que l'empresari i la seva dona es trobaven dins l'habitatge, i que els assaltants "haurien de fer ús de la violència o immobilitzar-los" per aconseguir el botí.

El judici contra aquests tres acusats havia de començar aquest dilluns a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona. Però s'ha acabat suspenent i tornant a fixar per al 3 de maig del 2021. Em motiu: que un dels tres investigats no s'ha presentat, i tampoc se sap on para.

Per això, l'Audiència de Girona ja ha dictat una ordre de crida i cerca contra ell. No serà la primera que té pendent, perquè ja n'acumula d'altres. El fiscal, Víctor Pillado, ha demanat que si se'l localitza abans del judici, ingressi directament a presó (per assegurar que, quan toqui, se'l porti davant el tribunal). Però la seva advocada d'ofici, que ha rebut el cas fa tot just poques setmanes, ha sol·licitat que en cas que se'l detingui es faci una vista per decidir si se l'engarjola o no.

Sigui com sigui, però, això suposa un nou endarreriment per a la causa. Com a mínim, de mig any. Perquè el president de la Secció Quarta, el magistrat Adolfo García, ja ha avançat que si arriba el 3 de maig i aquest acusat no ha aparegut, el judici contra els altres dos sí que se celebrarà.

A Sant Cugat i a Platja d'Aro

Segons recull l'escrit d'acusació, tres dies abans de l'assalt mortal a Platja d'Aro, dos dels acusats van cometre un primer robatori quan van entrar a una casa de Sant Cugat del Vallès enfilant-se a una finestra del primer pis. Un cop dins l'immoble, van robar un cotxe.

El fiscal sosté que aquest mateix vehicle és el que van fer servir el 18 de novembre per desplaçar-se fins a Platja d'Aro. Segons l'acusació pública, el processats van actuar seguint un pla "concertat prèviament" amb el tercer acusat i "altres persones d'identitat desconeguda".

L'objectiu era assaltar la casa de l'empresari i la seva dona, situada al carrer Verge del Carme de la localitat. La fiscalia indica que, un cop van arribar a l'immoble, els tres acusats van actuar amb un "repartiment perfecte de funcions". Dos d'ells (els que segons l'acusació pública ja havien robat el cotxe) es van encarregar de forçar l'accés a la casa perquè almenys tres lladres que no s'han pogut identificar duguessin a terme l'assalt. El tercer processat s'encarregava de fer tasques de vigilància.

El fiscal subratlla que els acusats eren "plenament conscients" que el president de la FOEG i la seva dona eren dins la casa i que estaven desperts perquè eren les deu de la nit. Per això, sosté que sabien que l'assalt "s'havia de fer amb ús de violència, així com immobilitzant-los". Tot i això, van fer un forat amb un trepant al marc d'una de les finestres de la casa i la van obrir. Per aquí va ser per on van entrar els encarregats de materialitzar el robatori, afegeix el fiscal.

Asfíxia

Eren almenys tres però la seva identitat "no s'ha pogut determinar". Dos d'ells es van "llançar directament" contra l'empresari, que estava al sofà en aquell moment, i li van obstruir les vies respiratòries mentre l'immobilitzaven. "Li van causar la mort per asfíxia, tant per sufocació com per oclusió", exposa el fiscal.

El tercer sospitós es va dirigir cap a la dona de l'empresari, li va lligar les mans a l'esquena i li va fer recórrer la casa mentre li exigia que indiqués on hi havia la caixa forta. Mentre arreplegaven el botí, els assaltants la van deixar lligada a una cadira. No es va poder alliberar fins una hora després, quan va aconseguir moure's amb la cadira fins a la cuina i agafar un ganivet amb el qual va tallar les lligadures.

Segons el fiscal, els tres acusats van esperar a la fi de l'assalt i van tornar a les seves localitats enduent-se cadascun una part dels objectes robats pels autors materials de l'assalt. De dins de la casa, els lladres es van endur un telèfon mòbil, 2.500 euros en efectiu, 4.000 dòlars i nombroses joies com una vintena d'anells, quatre rellotges o una desena de braçalets.

El fiscal Víctor Pillado acusa dos dels tres processats d'un delicte de robatori amb força en casa habitada pel cop a Sant Cugat del Vallés pel qual sol·licita 5 anys de presó. Per l'assalt a casa de l'empresari a Platja d'Aro demana 10 anys de presó per a cadascun dels tres acusats a qui atribueix un delicte de robatori amb violència en casa habitada en concurs medial amb un delicte de detenció il·legal. La indemnització en cas de condemna demana que es xifri en fase d'execució.