La Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l'Armada han detonat aquest divendres al migdia una mina orinque d'origen alemany i de 150 kg a la badia de Roses. Un bussejador del Centre d'Immersions de Roses va localitzar l'artefacte a la zona del Far, just a sota del Castell de la Trinitat, aquest dijous i va donar l'alerta. Fins al municipi s'hi van desplaçar efectius d'aquesta unitat procedents de Cartagena. La detonació s'ha produït quan passaven pocs minuts de la una del migdia després de diverses hores de preparació Els experts de l'Armada creuen que l'artefacte data d'entre els anys 30 i 40 i que podria ser de la Segona Guerra Mundial.

El regidor de Seguretat de Roses, Joan Plana, ha explicat que l'artefacte n havia d'haver explotat, perquè la tècnica dels submarinistes ho evitava, però sempre acordonen la zona per si passa, com ha estat el cas avui. La mina es trobava a 60 metres de la costa i a 20 metres de profunditat.

Quan passaven pocs minuts de la una del migdia, concretament a la 13.03 hores, la unitat de l'Armada especialitzada en mines ha detonat l'artefacte. Els treballs de preparació han començat molt abans, cap a les onze del matí, i durant dues hores els bussejadors han estat preparant la mina per poder detonar-la. La tècnica utilitzada s'ha basat en el que es coneix com "contraminat".

Fan explotar una mina alemanya a Roses

Fan explotar una mina alemanya a Roses

El tinent de l'Armada amb seu a Cartagena, Juan Pedro Saura Navas, ha explicat que consisteix en inutilitzar l'artefacte destruint l'explosiu que conté al seu interior. "L'objectiu és evitar el perill que hi havia a la costa", ha dit.

La previsió era que la detonació no fos perceptible però, finalment, ha acabat aixecant una columna d'aigua visible des de diversos metres. Una hora abans, i per facilitar les tasques dels artificiers, s'ha tallat el trànsit a la carretera que condueix fins a Canyelles.

Saura ha explicat que la mina és d'origen alemany i que dataria d'entre els anys 30 i 40. El tinent de l'Armada ha explicat també que podria datar de la Segona Guerra Mundial i que, probablement, hauria estat durant molts anys enterrada sota el mar. L'artefacte, de 150 kg d'hexolita, tenia sis detonadors.

L'avís d'un bussejador

Va ser un bussejador del Centre d'Immersions de Roses qui va localitzar l'artefacte a uns vint metres de profunditat i va donar l'alerta. Immediatament es va avisar el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS).

Els efectius d'aquest unitat es van desplaçar a la zona, a uns 200 metres mar endins davant del Far de Roses i van comprovar la presència de la mina. Posteriorment, es activar la Unitat de Bussejadors de l'Armada, especialistes en la neutralització d'aquest tipus d'artefactes.