L'Audiència de Girona ha condemnat una cuidadora a 1 any i 8 mesos de presó i a pagar una multa de 1.800 euros per estafar de forma continuada una anciana de 84 anys de Figueres. Els fets van passar entre el març i l'octubre del 2017. La condemnada havia conegut a la víctima quan treballava al CAP de Vilafant (Alt Empordà) i es va oferir com a cuidadora per portar-la a casa i dur-la on fes falta. L'anciana tenia la "capacitat cognitiva molt deteriorada i era fàcilment manipulable per una caiguda en una accident domèstic", segons els escrits de la fiscalia. Durant vuit mesos, l'acusada va acompanyar la víctima a retirar diners dels seus comptes per valor de de més de 91.000 euros, incloent una transferència al seu nom de més de 37.000 euros. L'acusada ha admès els fets durant el judici celebrat a la secció quarta i fiscalia, acusació i defensa han arribat a un acord. La sentència, que és ferma, l'obliga a pagar una indemnització de 33.000 euros.

La relació entre l'acusada i la víctima va començar a principis de març del 2017. Segons els escrits d'acusació de la fiscalia, l'acusada va oferir-se a portar a la víctima a casa amb el seu vehicle i a portar-la allà on li fes falta amb la finalitat d''obtenir un benefici patrimonial il·licít". La va conèixer quan l'acusada treballava al CAP de Vilafant (Alt Empordà). En aquells moments la víctima, de 84 anys i sense constància de parents directes, tenia la "capacitat cognitiva molt deteriorada i era fàcilment manipulable per una caiguda en una accident domèstic".

Des de llavors, l'acusada va acompanyar a la víctima als dos bancs de Figueres d'on era clienta i va presenciar la retirada de diners en dotze ocasions per imports que anaven des dels 1.000 euros fins als 3.000 euros. També va fer una transferència al seu nom per valor de 37.140,50 euros després de presentar un escrit de donació signat per la víctima. Les operacions es van fer entre el març i l'octubre del 2017 per un import global de 91.140,50 euros.

Segons l'acusació pública, l'acusada no la deixava sola en cap moment i en una ocasió va exigir que li donessin el PIN de la llibreta d'estalvis. A finals de març, quan feia pocs dies que es coneixien, l'acusada va demanar al gestor personal d'una de les entitat bancàries que l'inclogués al compte om a persona autoritzada tot presentant una sol·licitud firmada per la víctima. L'endemà, però, l'anciana va accedir retirar l'autortizació seguint el consell del gestor.

Un cop es va tenir coneixement del delicte d'estafa continuada i es va denunciar, el Jutjat de primera instància i instrucció 5 de Figueres va ordenar com a mesura cautelar atorgar la defensa judicial provisional a la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines el desembre del 2017. Al cap d'uns mesos, va aparèixer un cosí de la víctima que va oferir-se per fer-se'n càrrec i el jutge va aixecar la mesura cautelar i va concedir-li la tutela com a familiar més proper. Actualment la víctima, que no ha assistit a la vista, està en una residència.

L'acusada admet els fets

Durant el judici, que s'ha celebrat a la secció quarta de l'Audiència de Girona, l'acusada ha admès els fets. Acusació i fiscalia, que inicialment demanaven 5 anys de presó per un delicte d'estafa continuada, han arribat a un acord amb la defensa. Seguidament, el tribunal ha dictat sentència de viva veu i l'ha condemnat a 1 any i 8 mesos de presó i a pagar una multa de 1.800 euros per un delicte continuat d'estafa. També se l'obliga a pagar una indemnització de 33.000 euros a la víctima.

El tribunal ha tingut en consideració un informe pericial que xifrava en 25.000 euros les hores d'acompanyament a l'anciana durant els onze mesos que va treballador de cuidadora així com despeses per desplaçament. Com que l'acusada ja ha ingressat 23.000 euros, se li ha aplicat un atenuant de reparació de danys.

D'altra banda, s'ha acordat la suspensió de pena de presó amb la condició de no cometre cap delicte durant els pròxims tres anys i que ingressi els 10.000 euros que falten abans del 31 de desembre del 2020. La sentència és ferma.

Text