L'Ajuntament d'Avinyonet de Puigventós ha denunciat «l'incivisme i les destrosses que alguns visitants ocasionen en parets i barraques de pedra seca». En concret, ha fet públic, a través del web municipal, un comunicat en què expressa que dona tot el suport a una família del poble, propietària de l'espai privat de la Garriga d'Empordà, entre Avinyonet i Llers, on s'han produït els estralls.

Marc Puig, en representació dels afectats, explica, segons s'exposa en la nota de l'Ajuntament, que les parets més baixes són d'un metre i mig i que la seva família ha col·locat una porta de fusta d'accés a la parcel·la de propietat privada que en els darrers dies s'han trobat trencada. «Cada setmana -assegura- han de refer parts de la paret de pedra seca». La situació diu que s'agreuja «quan comença la temporada de cacera» i que a mitjans d'octubre s'intensifica amb la presència de boletaires, quan subratlla que creix el volum de deixalles.

Des de l'Ajuntament, es considera que «no es pot acusar ni boletaires, ni caçadors ni excursionistes, que són actes causats per persones incíviques i que aquests comportaments no es poden tolerar». «No és tan sols un greu atemptat a la propietat privada sinó que, a més a més, s'està fent malbé patrimoni històric que des del municipi es vetlla per preservar: barraques, camins, parets, feixes, passeres i recs, declarats recentment per la Unesco com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Una veritable xarxa d'infraestructures, en diríem avui, que va transformar zones ermes en llocs productius», s'afegeix en el comunicat.

L'Ajuntament d'Avinyonet de Puigventós demana respecte per aquestes construccions, les quals requereixen d'un esforç molt important per conservar-les i recuperar-les.