Una interna de la presó del Puig de les Basses de Figueres ha amenaçat amb un bolígraf un funcionari mentre la traslladaven del pati a la cel·la. Segons fonts del Departament de Justícia, els fets van passar diumenge a la tarda quan dos funcionaris acompanyaven la dona, que té problemes psiquiàtrics i que complia sanció en una cel·la del Departament d'Ingressos. Aleshores, la interna es va posar darrere d'un dels treballadors, "li va fer un gest amb un bolígraf" i van acabar caient tots dos a terra.

Des del Departament asseguren que "en qüestió de segons", un segon funcionari va actuar i van reduir la interna. Justícia diu que no es va produir cap lesió, tot i que un dels treballadors ha estat tres dies de baixa per problemes de tensió. Des d'UGT, però, diuen que la interna va "segrestar i amenaçar de mort" el treballador. El sindicat, a més, denuncia que la "política de separació interior" que impulsa el Departament està "posant en perill la integritat dels professionals".

La UGT ha denunciat en un comunicat que aquest diumenge una interna de la presó del Puig de les Basses de Figueres va "amenaçar de mort" i "segrestar" un funcionari del centre mentre la traslladava del pati fins a la seva cel·la. El sindicat assegura que cap a les set de la tarda la dona va aprofitar, amb un moviment "brusc i ràpid", per "assaltar per l'esquena i retenir amb gran violència" el treballador, "mentre l'amenaçava amb un bolígraf manipulat que li va posar directament al coll i l'amenaçava amb acabar amb la seva vida".

Segons el Departament de Justícia, però, la interna, que té problemes psiquiàtrics, va fer un "moviment" durant el trasllat, es va posar darrere d'un dels funcionaris i "li va fer un gest" amb un bolígraf. Arran dels fets, van caure tots dos a terra i, "en qüestió de segons", un segon funcionari va actuar i van aconseguir reduir-la. Des del Departament diuen que es va produir cap lesió, tot i que un dels treballadors ha estat tres dies de baixa per problemes de tensió.

Justícia detalla també que la interna té problemes psiquiàtrics i complia una sanció en una cel·la del Departament d'Ingressos. Des de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima destaquen la "professionalitat dels funcionaris" que van actuar.

Versions contraposades

La versió d'UGT, però, és diferent. Segons el sindicat, la ràpida actuació d'un altre funcionari i l'ajuda d'un altre intern destinat al departament van ser claus per reduir la interna. Malgrat això, asseguren que no només va intentar clavar el bolígraf al coll del treballador sinó que, a més, "en el transcurs de la reducció, va mossegar els funcionaris que hi van participar, a banda de contusions de diversa consideració que també van patir".

Des d'UGT reiteren que fa temps que denuncien que la ubicació departamental de determinats interns "no només és deficient, sinó que és clarament irresponsable". "Per motius clarament estadístics, el Departament de Justícia impulsa una política de separació interior que està posant en risc la integritat dels i les professionals penitenciaris", insisteixen en un comunicat.

El sindicat creu que l'incident els dona la raó perquè la interna "té un clar perfil psiquiàtric i un llarguíssim historial d'agressions" però, en canvi, ha estat complint sanció al Departament d'Ingressos, "que no té les condicions necessàries de seguretat, en lloc de fer-ho en dependències més condicionades". Una situació que qualifiquen "d'autèntica imprudència".

Diuen que els sembla "increïble" que els facin treballar en aquestes condicions de "precarietat" i que "aquesta política de no apostar per la separació interior de vegades fa totalment impossible garantir que els interns puguin gaudir de totes les hores de pati programades". En el cas d'aquesta interna, asseguren, estava en un departament que només disposa d'un pati, en el qual s'ajunten "nous ingressos, conduccions, sancionats, articles 75, a més de dones, homes i joves".

"El departament de psiquiatria continua tancat"

Mentrestant diuen i "amb l'únic objectiu d'estalvi econòmic", "continuen posant més ingredients a un còctel ja de per si explosiu". I és que, segons expliquen, el departament de psiquiatria del centre penitenciari continua tancat, "impedint la derivació d'interns que, com la protagonista d'aquests greus fets, tenen aquest perfil".

El sindicat també denuncia "l'alarmant" falta de personal del centre i felicita als funcionaris que "van avortar uns fets que podien haver estat desastrosos".