Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració de l'Europol i del Servei Secret dels Estats Units, han desarticulat un grup internacional de ciberestafadors que havia defraudat gairebé un milió d'euros a víctimes de l'Estat espanyol, Suïssa, Bèlgica, Estats Units i Estònia. Han estat detingudes sis persones a la província de Madrid per haver atacat grans empreses i particulars amb gran poder adquisitiu de qualsevol lloc del món, especialment a través de tres modalitats d'estafes conegudes com "El frau del CEO", "Love Scam" i "El Premi de la Loteria". La Policia Nacional alerta de la perillositat d'aquestes estafes, que consisteixen en l'engany i en guanyar-se la confiança de les víctimes, i expliquen en què consisteixen les tàctiques fraudulentes.

"El frau del CEO"

"El frau del CEO"

La pràctica de la seva activitat se sustentava en tres modalitats de ciberfrau. Per una banda, una estafa coneguda com "Spear Phishing/Business Email Compromise", que tenia com a objectiu específic els membres del Departament d'Administració, CEOs, clients de PIMES i grans empreses amb projecció global. Aconseguien accedir a les comunicacions mantingudes mitjançant correus electrònics entre empreses denunciants amb les seves entitats bancàries i els seus proveidors i clients per després lucrar-se econòmicament.

L'estafa comença amb la suplantació d'identitat de l'empresa proveïdora o els seus clients mitjançant correus electrònics que indueixen a engany, per quan, a l'hora de realitzar el pagament dels serveis contractats, es faci en un altre compte bancari diferent de l'habitual. Un cop els diners es troben en el compte usada per perpetrar el delicte, es transfereix a altres comptes també controlats pels estafadors, per aconseguir, d'aquesta manera, dificultar la seva traçabilitat. A més de l'operativa ressenyada, també es van realitzar múltiples extraccions coordinades en caixers automàtics.

Els delinqüents actuaven amb gran rapidesa en el moviment dels diners per dificultar el rastreig dels diners estafats i evitar el bloqueig d'aquests comptes.

"Love Scam"

"Love Scam"

La segona modalitat utilitzada per l'organització criminal és el mètode conegut com "Love Scam", una evolució de les antigues "Cartes nigerianes", que consisteix en buscar les seves víctimes a través de pàgines web de cites o xarxes socials, contactant amb un gran nombre de persones. Després, inicien converses i intenten aconseguir el major nombre d'informació, investigant en xarxes socials per arribar a l'objectiu d'establir una relació sentimental. D'aquesta manera, els estafadors es guanyen la confiança de les seves víctimes i un cop l'han aconseguit sol·liciten certes quantitats de diners prestats que mai no tornaran.

La relació que entaulen amb les víctimes és tan estreta que, en alguns casos, encara avui i malgrat les advertències dels agents, segueixen sent retincents a presentar denúncia.

"Premi de la Loteria"

"Premi de la Loteria"

La tercera modalitat delictiva és la coneguda com el Premi de la Loteria, una altra evolució de les ja mencionades "Cartes nigerianes". En aquest cas, l'organització criminal aconsegueix captar persones a les quals enganyen fent-los creure que han aconseguit un premi, amb un import que oscil·la entre els deu i els quinze milions d'euros. Un cop aconseguit l'interès de les víctimes, se'ls informa que aquesta quantitat de diners es troba dipositada en una companyia de seguretat a nom seu, on es troba custodiada. Amb altres tàctiques d'engany, dedicades a guanyar la plena confiança de les víctimes, aconsegueixen que facin una transferència d'una certa quantitat de diners, moment en el qual es culmina l'estafa, perquè el premi no existeix.