L'Audiència de Lleida ha condemnat a 45 anys de presó Ismael Rodríguez, el caçador acusat de matar dos agents rurals a Aspa (Segrià), el 21 de gener de 2017. La sentència estableix, però, que el compliment de la condemna no podrà excedir els 40 anys de presó, segons la legislació. El jurat popular ja el va declarar culpable d'assassinat amb traïdoria i atenuant de confessió i va descartar cap alteració psíquica que l'impedís saber què estava fent quan va disparar. Tenint en compte aquestes consideracions, la Sala ha decidit imposar a Rodríguez 22 anys de presó per cadascun dels dos assassinats, un any de presó per un delicte de tinença il·lícita d'armes, ja que va disparar amb una escopeta per a la qual no tenia llicència, i 1.080 euros de multa per un delicte contra la fauna.

En base al veredicte del jurat popular que, el 25 de gener, va declarar culpable d'assassinat amb traïdoria i atenuant de confessió a l'acusat del doble crim d'Aspa (Segrià), l'Audiència de Lleida ha emès aquest dilluns, setze dies després, la sentència. La Sala ha tingut en compte que el jurat va considerar no provat que Ismael Rodríguez tingués una incapacitat psíquica per saber què estava fent ni cap alteració que afectés capacitats volitives quan va disparar als dos Agents Rurals. A més, el jurat va considerar provada la intencionalitat de matar i també que les víctimes no van tenir possibilitat de defensar-se.

També s'ha tingut en compte a l'hora d'establir la condemna que, segons el jurat popular, no va quedar provat que Ismael Rodríguez disparés perquè volgués amagar altres delictes i que "només ell sap perquè ho va fer", va dir la portaveu del jurat.

22 anys de presó per cada assassinat

L'Audiència de Lleida, en la seva sentència, considera encertades les valoracions del jurat popular tenint en compte els testimonis i les proves aportades durant el judici. En base al veredicte del jurat, la Sala, segons el Codi Penal, hauria de condemnar l'acusat a una pena d'entre 20 i 22 anys i mig de presó per cada assassinat.

En la sentència, l'Audiència posa de manifest l'"extrema gravetat" dels fets ja que va ser una acció "sobtada" i "totalment inesperada" per a les víctimes. Afegeix que, sense cap tipus d'enfrontament previ i sabent que els agents rurals anaven desarmats, l'acusat els va disparar de manera "precisa", afectant-los òrgans vitals; una recció que considera "totalment incomprensible" i que va acabar amb la vida de dues persones. Destaca la sentència també el fet que l'acusat va acostar-se a les víctimes i les va tornar a disparar per assegurar-se que morien, la qual cosa "sense dubte" incrementa el "devalua" de la conducta i exigeix la imposició dels 22 anys de presó per a cada assassinat.

L'Audiència de Lleida també ordena Rodríguez a pagar una indemnització d'1.077.473,28 euros als familiars de les víctimes. Part d'ella, uns 300.000 euros, l'assumirà la companyia asseguradora del caçador. Tot i que l'asseguradora va al·legar que només les dones i els fills de les víctimes fossin indemnitzats, finalment la Sala ha considerat que com a perjudicats, hauran de ser indemnitzats dones, fills, pares i germans dels agents rurals.

La condemna de l'Audiència de Lleida, de 45 anys de presó, s'ha aproximat a la pena que demanava la fiscalia, de 46, mentre que l'acusació particular en demanava 51 anys i la defensa 40 anys i 4 mesos.

9 mesos de presó com a cooperador necessari

Pel que fa a l'altre acusat, Miguel Ángel Fernández, el jurat va considerar provat el delicte de tinença il·lícita d'armes com a cooperador necessari ja que l'escopeta del doble crim estava al seu nom . Tant la fiscalia com les acusacions demanaven que se li imposés un any de presó i que no pogués tenir ni fer ús d'armes durant tres anys, mentre que la seva defensa sol·licitava una condemna mínima. Finalment l'Audiència de Lleida l'ha condemnat a nou mesos de presó i a no poder tenir ni fer ús d'armes durant un any i nou mesos.