Agents dels Mossos d'Esquadra de l'Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Sud han obert diligències penals a un home de nacionalitat espanyola, de 42 anys i veí de Múrcia com a presumpte autor d'un delicte de falsificació de document públic.

Els fets van tenir lloc el dijous 30 de desembre cap a les 7.18 hores quan una patrulla dels mossos feia un control de velocitat a l'AP-7 i en el punt quilomètric 181.5, sentit Girona, va fotografiar amb el radar un tràiler que circulava a 112 km/h quan la velocitat màxima permesa per a aquest tipus de vehicle és de 90 km/h.

Poc després, la patrulla de trànsit va aturar el tràiler infractor, a la sortida del peatge de Gelida, amb l'objectiu de notificar la denúncia i d'inspeccionar el vehicle a causa de l'excés de velocitat detectat.

Quan els agents van accedir a la cabina del conductor van comprovar que en el moment que el vehicle havia realitzat la infracció de velocitat el tacògraf indicava que el camió estava en el període de descans obligatori, és a dir, com si el tràiler no estigués circulant en aquell instant.

El conductor del camió articulat va manifestar als agents que venia d'una àrea de descans de la mateixa AP-7, però els agents van demostrar-li que això que deia era fals tal com ho provava la fotografia que havia captat el vehicle radar. Contrastant la fotografia amb el tiquet obtingut del tacògraf es veia clarament que coincidia el punt especificat com a zona de descans quan en realitat el vehicle circulava i, a més, ho feia amb velocitat excessiva.

Atès que hi havia prou indicis sobre la manipulació de tacògraf, els mossos de trànsit van portar el vehicle fins al taller oficial del fabricant, a Martorell. Allí van detectar la instal·lació d'un dispositiu, en forma de tecla interruptor, que anul·lava el senyal del sensor de moviment amb l'objectiu que el tacògraf enregistrés descans, tot i que el vehicle continués circulant.

A més, aquest dispositiu també anul·lava el tall de velocitat de 90 km/h del limitador de velocitat amb el qual han d'anar proveïts tots els vehicles de transport de mercaderies de més de 3.500 kg.

Cal destacar que aquest tipus d'alteracions del tacògraf tenen una repercussió directa sobre la seguretat viària, ja que el conductor no gaudeix del temps de descans obligatori. És a dir, pot sobrepassar les hores de conducció màximes permeses per la llei i pot circular a velocitats superiors a les reglamentàriament establertes.

Els agents de trànsit van obrir diligències penals a l'home per un delicte de falsificació de document públic i el conductor serà citat en breu pel jutge de guàrdia corresponent.