Un veí de Peralada estava passejant a principis d'agost per un camí i es va trobar una tortuga de grans dimensions. Un rèptil que ha resultat ser un dels quatre exemplars en perill d'extinció que van robar l'abril de l'any passat del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, que es troba a Garriguella.

Després de les corresponents investigacions, tots els indicis van portar els Mossos d'Equadra a un mas de Peralada i, allà, van detenir un veí de Figueres, de 33 anys, de nacionalitat espanyola per ser el presumpte autor del robatori amb força produït ara fa més d'un any. Després de passar a disposició del jutge, l'arrestat va quedar en llibertat amb càrrecs.

Els fets es remunten al mes d'abril del 2012, quan es va denunciar el robatori amb força de quatre tortugues del Centre de Tortugues de l'Albera de Garriguella. Aquest centre es dedica a la cria en captivitat de tortugues de la mediterrània en perill d'extinció. Concretament durant aquest robatori de l'any passat, els lladres van forçar la porta de les instal·lacions i van sostreure una parella de tortuga d'esperons -Centrochelys sulcata - de 60 centímetres de llargada i 45 quilos de pes; i també un mascle i una femella de tortuga lleopard -Stigmochelys pardalis- de menys pes però d'uns 40 centímetres. Uns exemplars que estan valorats en més de 4.000 euros.

Després dels fets, el Centre de Reproducció de Tortugues va millorar el sistema de seguretat i va anunciar que començaria a marcar els exemplars més valuosos, per evitar que tinguin una sortida al mercat negre.

Dels animals robats ara fa més d'un any no se n'havia tingut cap més notícia ni tampoc dels autors dels fets fins que el 7 d'agost d'aquest any, els Mossos cap a les quatre de la tarda van tenir coneixement que un veí de Peralada va localitzar una tortuga de grans dimensions, que concordava amb una de les tortugues sostretes. Els agents van confirmar amb responsables del centre de reproducció que es tractava d'una tortuga d'esperons femella i que havia estat sostreta feia més d'un any.

Segons els signes evidents de desgast de les ungles de l'animal i el lloc on va ser localitzada, els policies van deduir que el seu lloc de captiveri no podia estar més lluny de dos quilòmetres i que es tractava d'una superfície amb ciment.

Després d'una llarga recerca per tots els masos del voltant, els Mossos, gràcies a la col·laboració ciutadana, van localitzar el llogater d'un mas en desús que presentava tots els indicis d'haver tingut els animals en captivitat. I el dia 23 d'agost, els agents van detenir l'home per un delicte de robatori amb força.

De moment, la investigació dels Mossos d'Esquadra continua oberta i al mateix temps la recerca de les altres tres tortugues sostretes originàries de l'Àfrica. El detingut, amb antecedents, va passar el 24 d'agost a disposició judicial del jutjat de guàrdia de Figueres, el qual va decretar la seva llibertat amb càrrecs.