Ja són quatre les víctimes mortals dels incendis a l'Alt Empordà després de la mort d'un home de nacionalitat francesa i 64 anys que es trobava ingressat en estat molt crític a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Segons el darrer comunicat del Departament de Salut, vuit persones continuen ingressades a diversos centres, sis de les quals en estat greu. A la Unitat de Cremats de l'Hospital Vall d'Hebron hi ha quatre ingressats en estat greu i a l'Hospital Trueta de Girona van ingressar quatre pacients, dos dels quals continuen a la UCI i els altres dos estan en observació. En les darreres hores, el Sistema d'Emergències Mèdiques ha realitzat 44 assistències sanitàries relacionades amb els incendis.

L'home que estava ingressat des d'aquest diumenge a l'Hospital Vall d'Hebron en estat molt crític ha mort en les darreres hores, segons ha informat el Departament de Salut a través d'un comunicat. Amb aquesta s'eleven a quatre les víctimes mortals pels incendis de l'Alt Empordà.

El SEM ha atès en les darreres hores 47 persones, de les quals 23 van ser traslladades a diversos centres sanitaris. Actualment vuit pacients continuen ingressades: quatre a Vall d'Hebron i quatre a l'Hospital Trueta.

Els quatre pacients de Vall d'Hebron estan ingressats a la Unitat de Cremats i es troben en estat greu. Tres pacients són homes de 70, 36 i 56 anys i el quart és una dona de 45 anys. Al Trueta, dos dels pacients, una dona de 42 anys i una nena de 10, es troben ingressades a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i les altres dues pacients, una dona de 85 anys i una jove de 18 anys, estan en observació i evolucionen favorablement.

A més, l'Hospital de Figueres ha atès en les darreres hores 26 pacients, cinc dels quals van ser finalment traslladats a altres centres i la resta van ser donats d'alta.

El Departament de Salut ha informat que aquest diumenge a la nit es va obrir el consultori de Portbou i el Centre d'Atenció Primària Ernest Lluch de Figueres per si calia acollir els pacients derivats de l'Hospital de Figueres. A més, es va reforçar la plantilla del CAP de Llançà.

A primera hora del matí, el ministre de l'Interior del Govern espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha suspès l'activitat de la seva agenda i ha anunciat que es dirigirà a la zona afectada pels focs de l'Alt Empordà.

800 nens evacuats

Uns 800 nens han estat evacuats d'acampades i cases de colònies per l'incendi de l'Alt Empordà, segons ha explicat el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, des de Figueres, on s'ha desplaçat per conèixer de prop la situació. El conseller ha explicat que l'Alt Empordà és una de les zones on es fan més colònies i acampades i per això des d'aquest diumenge, i juntament amb el director general de Joventut, Toni Reig, ha estat coordinat el dispositiu d'evacuació. La majoria dels nens van ser traslladats a centres cívics de poblacions properes per passar la nit i alguns d'ells ja han tornat a casa. D'altres encara estan a l'espera de poder-ho fer però tots estan fora de perill.

El conseller Cleries ha explicat que s'ha fet "un seguiment grup per grup per garantir que tots els nens puguin tornar a casa". Alguns d'ells, com un grup de 90 d'un casal de Barcelona ja ho han pogut fer, després que aquest diumenge fossin evacuats del campament de Capmany on passaven una temporada de colònies i els portessin a passar la nit a la base militar de Sant Climent Sescebes.

El tinent coronel en cap del quart batalló d'intervenció de la Unitat Militar d'Emergències, José Manuel Vivas Nieto, ha explicat que aquests nens estaven "molt nerviosos" quan van arribar i que després de passar la nit al campament militar de Sant Climent Sescebes han pogut marxar aquest matí en autobusos cap a Barcelona.

Un altre dels grups evacuats ha estat, una quarantena de nens d'un casal del barri de Sant Andreu de la capital catalana que estaven a Agullana. Aquests han passat la nit al teatre municipal de la població i estan a l'espera de poder tornar a casa.

Cleries va a Figueres per coordinar l'operatiu sobre el terreny

El conseller ha estat coordinant des d'aquest diumenge l'operatiu per evacuar tots els nens afectats i aquest dilluns al matí s'ha desplaçat a Figueres, on està ubicat el centre de comandament, per fer aquesta coordinació sobre el terreny.

El conseller ha volgut transmetre un missatge de "tranquil·litat" a les famílies i als monitors i responsables de les cases de colònies i també ha agraït molt "el suport" i la feina feta per les entitats per fer possible que els nens hagin estat evacuats i estiguin tots fora de perill.

El Departament ha informat que està "en constant contacte amb el Departament d'Interior i el cos de Bombers per garantir la seguretat de tots els infants i joves que es troben de colònies o campaments per les zones afectades". Ha afegit que les famílies han estat informades de la situació des del primer moment i que els nens i joves tornaran amb elles "tan aviat com es pugui garantir la seguretat d'aquest procés".

Prop de 14.000 ha de perímetre

L'incendi a l'Alt Empordà està contingut en més 14.000 hectàrees de perímetre i 9.000 hectàrees han quedat arrasades per les flames. Segons ha informat el conseller d'Interior, Felip Puig, el foc crema sense control i els treballs es concentren en el que ha anomenat "tres punts fràgils", amb especial preocupació a la zona entre Avinyonet de Puigventós i Terrades fins a l'entorn de l'embassament de Boadella. Els tècnics alerten que podria haver-hi massa forestal connectada amb la zona de l'Alta Garrotxa i per tant és una zona de risc i amb una orografia complicada. Els altres dos punts, es corresponen a Darnius, on el foc s'ha revifat, i un tercer front se situa a la zona nord, a sota de la Jonquera.

Des de les set del matí, els mitjans aeris han pogut començar a fer les descàrregues podent-se incorporar així a les tasques d'extinció, després que ahir no poguessin treballar per les fortes ratxes de tramuntana. "S'està aguantant i contenint el foc", ha declarat Puig, que ha assenyalat que les previsions del vent s'estan acomplint. Una dada que preocupa és que la tramuntana ja ha començat a girar cap a gregal i la previsió és que doni pas a un vent de llevant, de manera que el "flanc occidental serà el de major risc", ha apuntat Puig.

Es tracta d'un incendi "molt important", segons paraules del titular d'Interior, que compta amb un ampli desplegament de mitjans per fer-hi front: un centenar de voluntaris forestals, més de 300 bombers, prop de 100 mossos, voluntaris de protecció civil i una vintena de mitjans aeris (alguns francesos). Per altra banda, aquest matí ja han arribat 200 efectius de l'Exèrcit que han instal·lat la seva base a la base militar de Sant Climent Sescebes des d'on treballaran en el flanc obert a aquesta zona.

Els treballs se centraran en contenir les flames amb la previsió que hi puguin haver algunes revifalles amb la represa del vent. Un dels punts que ha destacat Puig ha esta la zona de Darnius, a tocar de l'embassament, on ha dit que els bombers "estan defensant la població" després que tornés a agafar força. També ha reconegut la feina feta pels pagesos que, amb els seus tractors, han permès obrir tallafocs a la zona d'Avinyonet de Puigventós.

Continua el confinament

El conseller ha informat que es manté el confinament dels veïns de 17 municipis que des d'ahir es va donar ordre de no sortir de casa. Per altra banda, s'espera que les persones desallotjades -1.400 en total, tot i que també hi ha conductors que van quedar atrapats a les carreteres- puguin tornar a casa aquesta nit.

Aquest matí s'ha reobert el trànsit en sentit nord de l'AP-7, s'està analitzant a partir de quin moment es podrà fer el mateix en el sentir sud. Ara bé, el conseller ha recordat que aquesta via és indispensable per poder facilitar el pas dels vehicles de Bombers a nivell logístic.

El conseller d'Interior ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb els responsables del dispositiu al Centre de Comandaments de Figueres, instal·lat al Parc de Bombers de la capital de l'Alt Empordà.