¿Quins són els millors pobles de Catalunya i per què? Aquesta és la incògnita que volen resoldre les capçaleres de Prensa Ibérica a través del premi Poble de l’Any. Aquesta distinció s’estrena aquest any per visibilitzar, cuidar i impulsar els pobles catalans i l’entorn rural. El període de presentació de candidatures al premi està obert des del 15 de juny i fins al 22 de juliol, i ja hi han participat municipis com la Galera (Tarragona), Batea (Tarragona), Gironella (Barcelona), Mura (Barcelona), Castellar de la Ribera (Lleida) i Calonge i Sant Antoni (Girona).

Els encarregats d’inscriure els pobles o municipis en les diferents categories són els ajuntaments i les entitats socials, que ho poden fer a la pàgina web www.millorpoble.cat i que han d’aportar informació i imatges del poble candidat. Prensa Ibérica, a través de les capçaleres que el grup té a Catalunya, 'El Periódico', 'Diari de Girona', 'Regió 7' i 'Empordà', busca reconèixer iniciatives destacades en els municipis petits d’Espanya en diferents àmbits. Els premis distingeixen entre les categories d’agricultura, pesca, desenvolupament tecnològic i digital i cultura, i destaquen la tasca que es fa als municipis més petits per lluitar contra factors com la despoblació i el dèficit d’infraestructures. Aquests territoris es veuen perjudicats pel poder d’atracció econòmica que es genera entorn de les ciutats, quant a oportunitats laborals i d’oci, infraestructures i mitjans de transport.

En quatre categories

Aquests guardons, que tenen el patrocini de Chocolates Torras, consten d’una fase d’inscripció, una altra d’elecció de candidats finalistes per part d’un jurat d’experts, una altra de votació popular per part dels lectors i lectores del grup i d’un acte d’entrega dels premis Poble de l’Any.

Els premis es concediran en quatre categories: Poble Agrícola de l’Any –també es tindran en compte les iniciatives ramaderes–; Poble Marítim de l’Any; Poble Tecnològic de l’Any, en què es consideraran projectes tecnològics i de digitalització, i Poble Cultural de l’Any, que inclou cultura, art i artesania. Cada municipi es pot presentar a un màxim de dues categories de les quatre disponibles –tres, en cas que el municipi no tingui accés al mar–.

Fases dels premis

  • Presentació de candidatures. Del 15 de juny al 22 de juliol, per part d’ajuntaments, representants i entitats socials dels diferents municipis, a través de la pàgina web millorpoble.cat. 
  • Elecció dels finalistes per part d’un jurat d’experts. Serà designat per El Periódico, Diari de Girona, Regió 7 i Empordà. Del 22 al 27 de juliol. S’escolliran fins a cinc pobles per categoria.
  • Anunci dels finalistes. 27 de juliol. 
  • Període de votació popular. Del 28 de juliol al 20 de setembre a través de la pàgina web millorpoble.cat. A través d’una descripció dels mèrits de cada lloc, els lectors seran els encarregats d’elegir els guanyadors. 
  • Gala d’entrega dels premis Poble de l'Any. 27 de setembre al Teatre Kursaal de Manresa amb autoritats i representants dels pobles finalistes. 


Una vegada tancat el període de presentació de candidatures, a partir del 22 de juliol, un jurat qualificat escollirà entre tres i cinc pobles finalistes per categoria, sempre que hagin demostrat mèrits per ser guanyadors del premi Poble de l’Any. El 28 de juliol es donaran a conèixer els candidats escollits pel jurat per a cada premi. Tanmateix, seran els lectors i lectores d’'El Periódico', 'Diari de Girona', 'Regió 7' i 'Empordà' els encarregats de prendre la decisió final i escollir quins pobles seran els guanyadors de cada categoria, mitjançant una votació oberta que es farà a través de la pàgina web millorpoble.cat. Tindran temps fins al 20 de setembre. Els premis Poble de l’Any s’entregaran en un acte que reunirà representants dels pobles finalistes, autoritats i diferents representants d’empreses i associacions el dia 27 de setembre al Teatre Kursaal de Manresa. Les candidatures es poden presentar a www.millorpoble.cat.