Aquest dissabte 10 de setembre, el Santuari de la Mare de Déu del Mont ha viscut una jornada històrica, plena d´actes, que marcava la cloenda de les festivitats pels 700 anys d´història des que els monjos benedictins del veí monestir de Sant Llorenç de Sous iniciaren la construcció d´aquest emblemàtic recinte.

La diada d´Aplec del Santuari del qual és Rector Custodi Mn Enric Sala Villegas, ha viscut una missa concelebrada presidida pel Sr. Bisbe de Girona, Francesc Pardo Artigas, a la qual s´ha reposat la corona de la imatge original de la Mare de Déu i s´ha inaugurat la restauració de la reixa de l´església, original del segle XVIII. Així mateix, s´ha estrenat la sardana del centenari del Mestre Antoni Mas, interpretada per la cobla La Bisbal Jove, tot plegat amb l´animació de la coincidència de la Romeria d´Albanyà.

Acte simbòlic del tancament de l´any fester, ha estat la inauguració oficial i la solemne benedicció per part del Monsenyor Pardo Artigas de l´escultura commemorativa del VII Centenari del Santuari, obra de l´artista garrotxina Duaita Prats (Tau). Mentre seguia el ritual de llorer i aigua beneita, el Bisbe de Girona ha demanat en nom del Senyor "que aquest grup escultòric recordi sempre els orígens monàstics del Santuari, i per tant de pregària, de treball, i d´acolliment de tota persona que visiti a la nostra Mare del Mont, com si fos el Crist".

Moments més tard, al seu torn de paraules, l´autora les ha refermat amb el seu desig "que els ´7 monjos´ siguin el símbol d´una muntanya marcada per valors com la fe en tots sentits, la constància, l´acolliment, l´obertura de pensament i l´estima popular". A les seves s´han d´afegir les paraules d´Eudald Casasús, Delegat de Govern de la Generalitat a Girona, de Joan Fàbregas, alcalde d´Albanyà, de Xavier Puigdollers, Director General d´Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, i de Josep Serra, President del Patronat del Santuari de la Mare de Déu del Mont, entre moltes altres personalitats, totes elles resaltant l´esplèndid present i futur que l´esperen, i també prometent l´aportació de més mitjans en favor del manteniment i millores d´aquest Mont tant especial.

Els actes s´han acabat amb l´estrena de la sardana La Mare de Déu del Mont – VII Centenari, obra del mestre Antoni Mas i que ha interpretat la cobla Bisbal Jove i l´Esbart Dansaire de l´Associació Cultural i Sardanista Flor de Fajol, d´Olot.