L'adequació dels antics búnquers de la Clota ja està en marxa. En les darreres setmanes s'ha procedit a retirar tota la runa que hi havia a l'interior, netejar-los i repintar-los. Ara, s'estan fent les tasques per fer els tancaments de les obertures per tal de garantir la seva preservació.

L'objectiu municipal és posar en valor aquests espais i que s'hi puguin fer visites guiades dins l'oferta de rutes històriques que s'ofereixen a l'actualitat. Es tracta d'un projecte subvencionat pel Memorial Democràtic i que inclou també la instal·lació de panells informatius sobre aquestes antigues infraestructures militars, que actualment són un mirador privilegiat cap a la badia de Roses.

Aquesta primera actuació inclou els quatre búnquers que hi ha a la zona de la Clota i la central gafromètrica i de comunicació de la Casa del Capità. La bateria de costa L-6 es va construir a les darreries dels anys 40. Els búnquers van ser artillats amb quatre canons d´acer amb cèrcols de tir ràpid García-Lomas de 100 cm. i un abast de 8.900 m. Provenien dels vaixells de l´Armada que el 1914, amb lleugeres modificacions, l´exèrcit els havia convertir en canons reglamentaris de defensa costanera. L´objectiu era defensar qualsevol desembarcament al litoral empordanès i, especialment, disparar contra llanxes i vehicles amfibis.

Aquests canons (a la imatge presa per Joan Lassús, del fons de l'Arxiu Històric Municipal), juntament amb els de la bateria L-7 situada al Far de Roses, complementaven els vuit canons Vickers/Reinosa 152,4 mm. model 1923 que, amb un abast de més de 20 km, eren els encarregats d´allunyar els principals vaixells. Aquests darrers, van ser distribuïts en dues bateries de quatre canons cadascuna i es van situar a ambdós extrems del Golf de Roses, a Punta Falconera (bateria L-8) i a Punta Milà (bateria L-5).

Al terme municipal hi ha altres búnquers al llarg del litoral que s'haurà d'anar valorant l'interès en fer-los visitables.