L'Ajuntament de Figueres va atorgar aquest dissabte el Premi Nacional d'Experiències Educatives Josep Pallach que premia el treball Ictineu: el submarí de Narcís Monturiol, de l'institut Narcís Monturiol de Figueres. El segon ha estat per a Ull, canvi i acció, de l'IES La Garrotxa d'Olot,.

El jurat, format per representants de l'Ajuntament de Figueres, de la Universitat de Girona i d'Educació, va decidir lliurar tres tercers premis ex aequo a un treball de l'escola d'El Far d'Empordà i al Centre de Formació d'Adults Josep Pla del Centre Penitenciari de Figueres.

El Jurat ha valorat del treball guanyador que és un projecte singular en el qual s'ha treballat en equip, professors i alumnes, atenent la diversitat, la interdisciplinarietat. Se'n valora molt especialment la implicació dels alumnes més grans en l'educació dels més petits. Es tracta d'una eina didàctica per treballar el fons del mar i al mateix temps conèixer la figura de l'inventor empordanès. Materials didàctics elaborats pels propis alumnes.

Tres tercers ex aequo

El jurat va decidir lliurar tres tercers poremis ex aequo a un treball de l'escola d'El Far d'Empordà i al Centre de Formació d'Adults Josep Pla del Centre Penitenciari de Figueres.

La vida als masos, una experiència que enllaça el món de l'alumnat amb el seu entorn més proper i l'ajuda a conèixer-lo i estimar-lo.

Es valora la interdisciplinarietat i la gran implicació de totat la comunitat en aquest projecte, El Jurat destaca el fet de conscienciar l'alumnat dels substrats bàsics de la nostra cultura, centrada en la pagesia. També es té en compte el treball participatiu de tots els nivells de l'alumnat i de tot el poble.

Presenta aquesta experiència la directora de l'escola de El Far d'Empordà, Rosa Maria Moret, en representació del claustre de mestres. L'experiència s'ha dut a terme a l'escola del Far d'Empordà.

Fem un tomb per la ciutat. Aquesta experiència només es pot entendre si es té en compte que l'escola on s'ha portat a terme està ubicada a l'interior d'un centre penitenciari.

La importància pedagògica rau en el fet de motivar l'alumnat adult, amb poques expectatives, cap a un canvi d'actitud personal i de relació amb els altres, a partir de les sortides a l'exterior per conèixer la part històrica de la ciutat, la de serveis i la zona d'oci. Aquestes sortides, tan normals per l'estàndar escolar, esdevenen molt extraordinàries per aquest col.lectiu.

Darrera d'aquesta experiència hi ha també un esforç molt notable en la inculcació de valors humans. El treball es concreta en la presentació d'un material audiovisual que recopila i mostra tot el procés i els resultats.

Presenten aquesta experiència Teresa Ortiz, Ma Pilar Simón i Marina Casadevall. El centre on s'ha portat a terme és el Centre de Formació d'Adults Josep Pla, del centre penitenciari de Figueres.

Ull, canvi i acció, el segon premi, consisteix en una estada en un país del qual provenen alumnes de l'institut d'origen estranger. Una innovadora experiència per conèixer i fer conèixer la diversitat en els països de procedència. Més enllà de les matèries curriculars, permet conèixer i cohesionar el grup i també les realitats individuals.

En el conjunt de l'experiència s'hi reflecteix una educació en actituds obertes i valors que fomenten la comprensió i l'empatia entre les persones.

Se'n destaca l'alt nivell de producció audiovisual que implica l'ús normalitzat de les noves tecnologies a l'institut. Presenten aquesta experiència Marta Calm i Anna Farjas. El centre on s'ha realitzat és l'institut La Garrotxa, d'Olot.

I Finalment, el treball premiat, Ictineu: el submarí de Narcís Monturiol, és una experiència realitzada pels alumnes del projecte singular i l'aula oberta de l'institut Narcís Monturiol de Figueres, amb la participació de molts professors i professores.

Se'n destaca el treball en equip, tant dels professors com dels alumnes, l'atenció rellevant de la diversitat, la interdisciplinarietat dels continguts, la gran qualitat dels materials elaborats i la projecció envers altres sectors escolars.

Se'n valora molt especialment la implicació dels alumnes més grans en l'educació dels més petits, que, sens dubte, té una repercussió en la seva autoestima, en la seva formació i en el seu progrés personal, que, tant de bo serveixi de model per altres centres.

Presenta l'experiència el seu coordinador, Rafael García. El centre on s'ha realitzat és l'institut Narcís Monturiol de Figueres.