La Diputació de Girona analitzarà aquest estiu l'aigua de més de 300 dutxes i rentapeus instal·lats a les platges gironines per prevenir l'aparició de la legionel·la. Les analítiques, que ja s'han començat a portar a terme, es faran en un total de 71 platges de la demarcació. En cas que es detecti la presència del bacteri, es farà una neteja profunda de manera immediata. A més, els tècnics també prenen mostres de la sorra humida que hi ha al voltant de les dutxes per determinar si és prou neta. Aquest any la Diputació –a través del seu organisme de salut pública- destina més de 400.000 euros al programa de platges, que a més de les analítiques inclou ajudes per als operatius de salvament i vigilància.

Un tècnic pren mostres de l'aigua d'una dutxa de la platja Gran de l'Estartit (Baix Empordà). Primer en comprova la temperatura i el nivell de clor, i després omple una ampolleta que s'enviarà a analitzar al laboratori. A més, també recull part de la sorra humida que envolta la dutxa, i la posa dins una bossa de plàstic.

Aquestes analítiques formen part del programa per prevenir riscos sanitaris a les platges gironines, impulsat per la Diputació de Girona a través del Dipsalut. En total, aquest 2010 es portarà a terme arreu de 71 platges, la majoria de les que hi ha a la demarcació.

El programa comença amb l'arribada de la temporada d'estiu. Un cop s'han instal·lat les dutxes a les platges, se'n fa una neteja i desinfecció inicial. Passat un marge de temps -que aproximadament és de quinze dies- els tècnics prenen mostres de l'aigua per descartar que tingui legionel·la.

En cas que es detectés la presència del bacteri, es faria una neteja profunda de manera immediata. En total, al llarg d'aquest estiu, el Dipsalut analitzarà l'aigua de 328 dutxes i rentapeus instal·lats arreu de la Costa Brava.

Apart de les analítiques a l'aigua, el Dipsalut també estudia la qualitat de la sorra humida que hi ha al voltant de les dutxes I és que aquí també és on hi ha risc de presència de bacteris que indiquin problemes en la neteja. De moment, ja s'han recollit mostres de sorra de catorze platges gironines.

Aquest és el segon any que es porta a terme aquest programa sanitari a les platges gironines. De moment, segons indica el Dipsalut, els resultats provisionals de les analítiques són similars als de l'any passat. Fins ara, no s'ha detectat la presència de legionel·la a l'aigua, i només un 25% de les platges revisades tenien problemes a la sorra.

Risc baix

'El risc de presència del bacteri a l'aigua és baix, perquè es tracta d'instal·lacions d'aigua freda que es munten cada estiu', ressalta el cap d'àrea de Protecció de la Salut del Dipsalut, Xavier del Acebo. Pel que fa a la presència de microorganismes a la sorra, el cap d'àrea explica que els problemes detectats són menors. 'En general, se solucionen amb una neteja de la sorra', concreta del Acebo.

El president del Dipsalut, Josep Marigó, ha ressaltat que el programa sanitari de platges suposarà una inversió 'd'uns 70.000 euros'. Marigó també ha remarcat que les analítiques s'ofereixen als consistoris 'de manera totalment gratuïta'.

355.000 euros per a socorrisme i salvament

En paral·lel al programa de control de risc sanitari, el Dipsalut també n'ha impulsat un altre d'ajudes als ajuntaments per a la seguretat i la vigilància de les platges. D'aquesta manera, la Diputació de Girona assumeix una part del que costen aquests operatius als ajuntaments.

En total, aquest 2010 el programa abasta 99 platges i se'n beneficiaran vint municipis del litoral gironí. Per aquest estiu, el programa de suport al salvament i el socorrisme a les platges compta amb un pressupost de 355.000 euros.