El pla s'aplicarà aquest curs com prova pilot no només en secundària, com estava previst, sinó també en primària.

El projecte, que la Generalitat presenta com la versió a Catalunya del que llança el Govern de Zapatero, preveu que fins a 33.000 alumnes de 325 centres educatius disposin el gener del 2010 d'un ordinador portàtil, que costarà 300 euros -dels que les famílies pagaran 150 euros-, com manera d'estendre l'ús de les tecnologies en l'educació.

A l'arrencar el curs, el pròxim 14 de setembre, 6.000 alumnes del primer cicle de secundària comptaran amb aquesta nova eina, que arribarà als centres acompanyada de llibres de text en forma digital, segons que ha informat el departament d'Educació.

En una segona fase, que tindrà lloc el gener del 2010, 16.000 alumnes més de secundària i 11.000 del cicle superior de primària -d'11 i 12 anys- comptaran també amb un ordinador portàtil.

Els alumnes que participin en la segona fase treballaran des de l'inici del curs utilitzant llibres digitals i convencionals sense que els escolars comptin cadascun amb un ordinador personal.

Els centres acordaran amb les famílies la compra de l'ordinador quan es consideri oportú per realitzar la transició al nou sistema, segons preveu Educació, que subvencionarà també l'adquisició d'ordinadors de reserva i per als docents de les escoles.

La Generalitat ha acordat subvencionar la compra del 50% del cost de l'ordinador, a més de concedir beques a les famílies amb menys recursos que es calcula puguin arribar al 20% dels alumnes.

El model d'ordinador homologat que es preveu generalitzar entre els estudiants és el Toshiba NB200, amb boot dual de Linkat i Windows XP Pro, versió en català, amb el programari ofimàtic Open Office i Microsoft Ofice 2007.

Educació ha confiat en l'empresa PromoCaixa, del grup "La Caixa", perquè actuï com canal de compra i subministrament dels equips, mentre que seran els centres educatius els que realitzaran la selecció de les editorials i la compra de les llicències de manera autònoma.

Els alumnes i les famílies seran els responsables del manteniment dels ordinadors, que disposaran d'un control antirobatori de l'empresa Fractalia.

Les aules que participin en el projecte comptaran amb projector i pissarra digital interactiva connectada a un ordinador instal·lat de manera fixa en la classe i disposaran d'una instal·lació elèctrica per a la connexió dels ordinadors dels alumnes en forma permanent.

Per dur a terme amb garanties d'èxit aquest pla, Educació ha posat en marxa plans de formació en l'operativa dels equips de les aules i l'ús dels llibres de text dirigits a docents, que comptaran també amb assessorament extern.

Una vegada superada la fase pilot, l'objectiu de la Generalitat és estendre el pla durant els pròxims quatre anys a la resta dels centres de secundària, que superen el miler.