La Regió Sanitària Girona continua treballant en el desplegament de fisioterapeutes i higienistes dentals a l’atenció primària i actualment més de la meitat dels equips d’atenció primària (EAP) de la Regió ja disposen d’aquests professionals. En el conjunt dels dos perfils, s’han incorporat 44 nous professionals: 22 fisioterapeutes que presten servei a 26 EAP i 22 higienistes, en 24 EAP. Aquest desplegament en el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) del Departament de Salut, a través del qual s’han incorporat també els referents de benestar emocional i els dietistes-nutricionistes.

La implantació dels fisioterapeutes als centres d’atenció primària té per objectiu promoure i millorar el funcionament i l’autonomia en persones que pateixen problemes de salut crònics i optimitzar el treball en xarxa amb altres agents comunitaris. Les principals afeccions sobre aquelles que treballen són malalties musculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat, com són la lumbàlgia, el dolor a les cervicals, el mal de genoll o el maluc crònic, el dolor d’espatlla i pacients amb risc de fragilitat.

En el cas de l’Alt Empordà, els fisioterapeutes presten serveis als següents equips d’atenció primària de Bàscara, Vilafant, Figueres, Peralada, l’Escala i Roses.

Segons l’Enquesta de salut de Catalunya del 2020 (ESCA), entre els grups de malalties que tenen més impacte en la discapacitat, cal destacar les malalties musculoesquelètiques i, especialment, el mal d’esquena, l’artrosi i les patologies de parts toves, que són més prevalents en dones que en homes i en persones d’edat avançada.

D’altra banda, també s’han incorporat 22 higienistes dentals en 24 centres d’atenció primària de la Regió, entre ells a Figueres, l’Escala, Peralada, Roses, Bàscara i Vilafant.

La incorporació d’aquesta figura suposa l’inici del desplegament de la Llei de salut bucodental, que es farà progressivament durant els pròxims 5 anys, i també és una de les accions recollides en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Els higienistes dentals s’integren a les unitats d’odontologia, de manera que s’amplia la cartera de serveis augmentant les activitats preventives adreçades a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc. La seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat als CAP i a la comunitat.

En una primera fase, aquest servei s’adreça als infants de fins a 14 anys, dones embarassades, població amb discapacitat, pacients que segueixin determinats tractaments sanitaris, com ara oncològics, i persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica, amb l’objectiu final d’arribar a tota la ciutadania.

La incorporació dels fisioterapeutes i els higienistes dentals se suma al desplegament de nous rols professionals a l’atenció primària, juntament amb els referents de benestar emocional i els dietistes-nutricionistes.