Els casos de bronquiolitis continuen a l’alça. De fet, el cap de Pediatria de l’hospital TruetaJosep Perapoch, ja admetia a aquest diari que el pic no s’assoliria fins al pont de la Puríssima i recentment Salut també ho ha reafirmat. 

L’última actualització del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) constata que, tot i que l’augment de casos és menys accentuat que en altres setmanes, en els últims set dies s’han diagnosticat més de 200 pacients, concretament 214 en total. Perapoch explicava que el que més preocupa enguany, a part que la bronquiolitis ha arribat abans del previst, és que la malaltia està afectant pacients de menys edat. I és que, segons informa el SIVIC, més de la meitat de diagnòtics s’han fet en pacients de menys d’un any, amb un total de 122.

«Aquests són els casos més complexos perquè transitòriament han d’ingressar a l’UCI; per sort, però, el quadre clínic se supera gairebé sempre, però en pacients més petits costa més», explicava Perapoch.

Uns altres virus que també estan creixent amb força, tot i que amb menys intensitat, són els de la grip i la covid-19. En comparació amb temporades anteriors, els diagnòstics de grip també estan per sobre del previst. La secretària de Salut PúblicaCarmen Cabezas, va dir que el pic s’assoliria pels volts de Nadal. Pel que va a la covid-19, tot i l’augment, les dades s’han estancat una mica.

D’altra banda, el grup d’investigació de la Universitatat Politècnica de Catalunya (Biocom) ha constatat la «incertesa» sobre l’evolució de la covid-19 i la grip al desembre i les «incògnites» que planteja la coincidència dels virus. En un fil a Twitter, afirmen que la grip puja «amb força» però seguint els patrons d’inici de temporada i que la covid està «estabilitzada». Amb tot, alerta que mai han pujat fort i alhora grip i SARS-CoV-2, per això avancen que és «difícil descartar cap escenari». A més, constaten el ritme menor en el creixement de la bronquiolitis segons les dades aportades per Salut, que seguirien els models que situen el pic abans de 10 dies.

Afegeixen que la circulació del virus de la grip en adults i en franges de 15 a 50 anys al desembre presenta «moltes incògnites» i fan una crida a la vacunació contra la covid i contra la grip entre les persones vulnerables. Van recordar que en les properes setmanes hi haurà tots els efectes estacionaris més en contra: interaccions, mobilitat i temperatura. Salut es va mostrar en la matexa línia i també va fer una crida a la vacunació