La doctora Mar Fernández Nieto, membre del Comitè d’Asma i portaveu de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), ha demanat a la població que reporti totes les picades i contactes amb meduses a les costes espanyoles a través de MedusApp i que «no infravalorin aquest problema».

Les meduses més predominants a les nostres aigües són la Pelagia noctiluca, també anomenada medusa clavell, i la Rhizostoma pulmo, coneguda com a aiguamala. Tot i que poden compartir característiques comunes, els símptomes difereixen segons l’espècie i la seva perillositat: des d’envermelliment i coïssor fins a l’aparició de pàpules, dificultat respiratòria i convulsions.

Els símptomes d’una reacció al·lèrgica per la picada d’una medusa es manifesten amb nàusees, vòmits, diarrea, rampes estomacals, espasmes, dolor muscular, febre, calfreds, mal de cap, marejos, envermelliment de la pell, picor intensa, erupció cua, dificultat per respirar, entre d’altres.

MedusApp una de les aplicacions sobre albirament de meduses amb major nombre de descàrregues a tot el món. L’aplicació permet a qualsevol persona advertir de l’albirament d’una medusa i oferir en temps real un mapa dels llocs on se’n detecta la presència.

Aquesta aplicació ha estat desenvolupada per investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) i dos informàtics de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Immunoal·lèrgia de l’Institut de Recerca Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

L’aplicació incorpora intel·ligència artificial (IA) per al reconeixement automàtic d’espècies. Fins ara, aquesta app permetia seleccionar el tipus de medusa a través d’un complet catàleg, però gràcies a aquesta actualització, l’usuari pot pujar la foto i identificar automàticament l’espècie abans de pujar-la a l’app per a la seva publicació.

«A través de l’ús d’aquesta app ens agradaria poder iniciar treballs col·laboratius amb els serveis d’Al·lergologia que es troben situats al nostre litoral i que rebin pacients amb sospites d’una reacció al·lèrgica per meduses», explica César Bordehore, professor d’Ecologia Marina i investigador de l’Institut Ramón Margalef de la Universitat d’Alacant i director científic de MedusApp.

A més, l’app ofereix una guia interactiva de com procedir davant d’una picada. «El protocol general i útil per a totes les meduses, és rentar amb aigua de mar sense fregar i aplicar una solució de bicarbonat al 50% amb aigua de mar. Si quedessin tentacles o fragments residuals, aquests es poden treure amb pinces, guants o una targeta plàstica En cas que el dolor persisteixi, s’hauria d’acudir als serveis de socorrisme o assistencials. Si a més de les molèsties a la pell, l’individu presenta mareig, calfreds, febre, inflor, es recomana acudir a urgències i consultar amb un al·lergòleg», detalla Eva Fonfría, doctora en Bioquímica i investigadora de l’Institut Ramon Margalef.