Segons l'estimació de l'últim informe de Monitoratge de la mortalitat diària (MoMo) de l'Institut de Salut Carlos III, dependent del Ministeri de Sanitat, durant el mes de juliol es van produir 2.176 morts atribuïbles a les altes temperatures

I com el mes d'agost no està donant treva pel que fa a la calor, des del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), adverteixen que determinats fàrmacs poden contribuir a agreujar els efectes adversos que comporta la pujada excessiva de les temperatures. 

Quins fàrmacs són?

Com expliquen els farmacèutics, existeixen diferents mecanismes pels quals els fàrmacs poden agreujar els efectes de les altes temperatures:

  • Hi ha medicaments, com els diürètics, que afavoreixen la deshidratació o la pèrdua d'electròlits, la qual cosa a l'estiu pot causar problemes greus. 
  • Uns altres afecten la funcionalitat del ronyó, com els antiinflamatoris, alguns antihipertensius o alguns antidiabètics.
  • També, existeixen medicaments que interfereixen amb els mecanismes de pèrdua de calor del nostre cos. Aquí hi ha diversos exemples. Estan fàrmacs que redueixen la sudoració, com els antihistamínics, els antidepressius o els fàrmacs per al Parkinson. 
  • Finalment, hi ha fàrmacs que poden augmentar de manera directa la temperatura corporal. Dins d'aquests destaquen els antipsicòtics per a l'esquizofrènia, uns certs antidepressius o fàrmacs contra la tos, com dextrometorfan, o analgèsics com tramadol.

Què fer si els estem prenent

Si s'usa algun d'aquests medicaments durant l'estiu, els experts del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics subratllen la importància de seguir les següents recomanacions: 

  • Hidratar-se correctament. Beure al voltant de dos litres d'aigua i altres líquids i augmentar el consum d'aliments com fruites i verdures.
  • Evitar exposar-se directament al sol durant les hores centrals del dia, i usar roba fresca, de teixits naturals, que permeti la sudoració.
  • Evitar prendre medicaments que no hagin estat recomanats pel teu metge o farmacèutic.
  • I, per descomptat, en cas de dubte, s'ha de preguntar al farmacèutic sobre els medicaments que conformen el nostre tractament farmacoterapèutic per saber si poden tenir efectes sobre episodis de calor extrema. 

Com conservar els medicaments en cas d'altes temperatures

A més de tot el que s'ha dit, el CGCOF adverteix de la necessitat de complir les recomanacions d'ús i conservació dels medicaments. 

Si parlem de principis actius o fàrmacs, es tractaria d'uns 680 fàrmacs, aproximadament, sobre un total de 2.000. 

Així que, per mantenir la seguretat i eficàcia d'aquests fàrmacs, els especialistes insisteixen en diverses qüestions: 

  • Els medicaments que han de conservar-se entre 2 i 8 °C han d'utilitzar-se tan aviat com s'hagin tret del frigorífic. 
  • Els medicaments que s'han de conservar a una temperatura inferior a 25 o 30 °C solen presentar un límit superior de tolerància, i el fet de depassar puntualment aquestes temperatures, no té conseqüència sobre l'estabilitat o la qualitat d'aquests medicaments. Així i tot, cal supervisar també les condicions de conservació d'aquest grup de fàrmacs.
  • Els estudis dels medicaments que no comporten cap esment especial de conservació demostren que no es degraden quan són exposats a temperatures de 40 °C durant sis mesos. 
  • Algunes formes farmacèutiques (supositoris, òvuls, cremes…) són bastant sensibles a pujades de temperatura. En aquest cas, no és el principi actiu el que és sensible a la calor, sinó la forma de presentació.
  • Finalment, quan es transportin els medicaments, han d'aplicar-se les mateixes precaucions de conservació, utilitzant una nevera portàtil en el cas que sigui necessari. 
  • En qualsevol cas, la resta de medicaments no han d'estar exposats molt de temps a temperatures elevades com les que sovint s'aconsegueixen en els maleters o els habitacles dels cotxes exposats a ple sol.