L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat que el risc per a la salut pública a nivell mundial de la verola dels micos és "moderat", tenint en compte que "és la primera vegada que es notifiquen casos i grups de la malaltia simultàniament a zones geogràfiques molt dispars, i sense vincles epidemiològics coneguts amb països no endèmics de l'Àfrica Occidental o Central".

En l'actualització de diumenge, l'OMS afegeix que aquest risc és moderat perquè "la sobtada aparició i l'ampli abast geogràfic de molts casos esporàdics indiquen que la transmissió generalitzada de persona a persona ja està en marxa, i que el virus pot haver circulat sense ser reconegut durant diverses setmanes o més".

En qualsevol cas, l'organisme adverteix que aquest risc podria passar a "elevat" si el virus "aprofita l'oportunitat d'establir-se com un patogen humà i es propaga a grups amb més risc de patir una malaltia greu, com els nens petits i les persones immunodeprimides".

"Una gran part de la població és vulnerable al virus de la verola dels micos, ja que la vacunació contra la verola, que confereix certa protecció creuada, s'ha interromput des del 1980 o abans en alguns països", argumenten.

Fins al 26 de maig, l'OMS ha notificat un total de 257 casos confirmats en laboratori i uns 120 casos sospitosos a 23 països. No obstant això, no s'ha notificat cap mort.

D'acord amb aquest informe, Espanya és un dels països més afectats amb 20 casos confirmats i 64 sospitosos, per darrere del Regne Unit (106 casos confirmats), Portugal (49 confirmats) o el Canadà (26 confirmats i 25-35 sospitosos).

L'OMS ressalta, no obstant això, que la situació "evoluciona ràpidament", per la qual cosa espera que "s'identifiquin més casos a mesura que s'ampliï la vigilància als països no endèmics, a banda dels països coneguts com endèmics que no han notificat casos recentment".