La Comissió de Salut Pública ha aprovat un canvi en el protocol i passa a recomanar que s'eliminin les quarantenes als centres educatius si hi ha menys del 20% de la classe contagiada de Covid-19 o menys de cinc positius. Segons ha informat el Ministeri de Sanitat aquest divendres, només s'haurà de confinar l'aula si hi ha cinc o més casos positius o afectació del 20% o més dels alumnes del grup en un període igual o inferior a set dies. Fins ara, en les etapes d'educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s'havia de fer quan es detectava un positiu. La Comissió de Salut Pública recomana aquesta modificació "amb l'objectiu de garantir la presencialitat".

"És una inconsciència"

El sindicat USTEC ha criticat aquest divendres el canvi en el protocol covid per a la tornada a les aules i ha exigit que no s'apliqui la reducció de quarentenes. La portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura, ha indicat a l'ACN que la decisió del Ministeri de Sanitat d'eliminar les quarantenes als centres educatius si hi ha menys del 20% de la classe contagiada o menys de cinc positius és una "inconsciència" en ple auge d'òmicron i sense haver arribat al pic d'infeccions de la sisena onada. "És una mesura a tenir present més endavant, i sempre haurà d'anar acompanyada de cribatge", ha remarcat.

El sindicat de mestres i professors considera que, si es vol eliminar quarentenes, cal fer més proves PCR per descartar tots els possible casos de Covid-19 a les aules. USTEC valora positivament que el canvi de protocol aspiri a garantir la presencialitat, però insisteix que, per tallar la transmissió del virus a l'entorn escolar, cal incrementar el nombre de testos entre alumnat i personal decent.

Fins ara, en les etapes d'educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s'havia de fer quan es detectava, com a mínim, un positiu.

"Bona mesura" per "garantir el dret a l'educació"

La presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC), Belén Tascón, troba una "bona mesura" que la Comissió de Salut Pública, amb el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, hagi aprovat un canvi de protocol. En declaracions a l'ACN, Tascón valora positivament aquest canvi perquè considera que "ajuda a aplicar la garantia del dret a l'educació sota el principi de no discriminació". Per a la presidenta de l'aFFaC, és "una bona notícia per a les aules".

La presidenta de l'associació creu que amb aquest canvi hi haurà una "major garantia del dret a l'educació" i recalca que també se l'ha de vetllar, juntament amb la salut pública. Tascón ha recordat que des de l'inici de curs l'aFFaC està preocupada pel protocol que distingeix entre els alumnes vacunats i els que no ho estan a l'hora d'aplicar les quarantenes dels contactes estrets, ja que considera que pot crear situacions de discriminació arran d'una decisió que, a més, en la majoria de casos prenen les famílies i no els infants i adolescents. Fins ara, en les etapes d'educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s'ha de fer quan es detecta un positiu. La Comissió de Salut Pública recomana aquesta modificació "amb l'objectiu de garantir la presencialitat".