El Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha destacat aquest dilluns, 15 de novembre, el model d'atenció a les persones amb sospita de violència sexual que posa el focus a donar "una resposta immediata centrada en les necessitats" de la persona afectada, segons el SEM, en situació de màxima vulnerabilitat, informa la Conselleria de Salut en un comunicat.

Aquest procediment, actiu des del 15 de setembre, té l'objectiu d'oferir un "acompanyament integral" a la persona durant tot el procés d'assistència posterior a l'agressió per procurar que tingui un únic interlocutor i evitar que es produeixi la revictimització, és a dir, que la víctima hagi de relatar els fets diverses vegades.

En aquest model, l'atenció psicològica a la víctima de violència sexual continua tenint un "paper molt important, com fins ara, per crear un entorn de confiança i seguretat" durant les primeres hores posteriors a l'agressió.

Quan cal atendre de manera presencial, es prioritza que l'assistència la dugui a terme un professional del mateix gènere que la persona afectada i, a més a més, el SEM forma els seus professionals en primers auxilis psicològics, en ser "sovint" els que fan la primera atenció.

Aquest procediment preveu que un professional sanitari d'emergències mèdiques es converteixi en "l'únic interlocutor" amb la persona i transmeti la informació a la resta de companys, cossos d'emergències i a l'equip del centre sanitari de destinació perquè la víctima no hagi de tornar a explicar els fets.

Així, la seva implementació permet "treballar de manera transversal" amb la resta de cossos i interlocutors sanitaris, per deixar de duplicar accions i vehicular cadascun dels passos, cosa que per al SEM suposa un salt qualitatiu durant l'assistència a la persona afectada.

112 CASOS

Des de la posada en marxa, el SEM ha atès 112 casos, un 91% dels quals han estat dones, un 15% menors d'edat i un 97% s'han atès de manera presencial. Pel que fa a l'atenció psicològica especialitzada, l'equip de psicòlegs del SEM ha dut a terme 29 assistències en aquests dos mesos, 23 de manera presencial i sis telefònicament.