El Departament de Salut assegura que 100.000 persones necessiten cures pal·liatives a Catalunya. En una nota de premsa, coincidint amb el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, la conselleria ha estimat que la prevalença de persones amb malalties cròniques en fase avançada i amb necessitat d’atenció pal·liativa oscil·la entre un 1,2% i un 1,4% de la població.

Així, en l'àmbit català es calcula que podrien ser entre 90.000 i 105.000 persones. Salut afirma que el 66% de les persones que requereixen aquesta atenció la reben. Principalment, requereixen aquesta atenció els malalts oncològics, en un 60% dels casos, i un 30% dels malalts no encològics. Segons dades de l’OMS, anualment 40 milions de persones necessiten cures pal·liatives.

El Govern ha fet pública la xifra coincidint amb el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que se celebra el segon dissabte del mes d’octubre. Segons han explicat en un comunicat, les cures pal·liatives ofereixen una atenció de "qualitat que permet un final de vida i una mort dignes, i proporcionen als pacients i a les seves famílies el suport físic, social, emocional i espiritual necessari perquè el final de la vida puguin transcórrer de la millor manera possible, sigui a casa o en un centre sanitari".

D'altra banda, han explicat que Salut treballa per aconseguir que totes les persones amb necessitats pal·liatives rebin aquest tipus d’atenció. Han concretat que el 2019 un 66% de les persones que van morir per malalties cròniques candidates a atenció pal·liativa hi van poder accedir. Reconeixen, però, que existeix un "marge de millora per garantir que tothom pugui comptar amb aquest tipus d’intervenció". Per això, es prenen com a "encàrrec" desenvolupar "propostes de futur de l’atenció pal·liativa a Catalunya".