Amb el lema Menja sa i mou-te la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza la X edició de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC) de l’1 al 8 d'octubre. L’objectiu és sensibilitzar la població per adoptar estils de vida saludables d’acord amb les recomanacions del Codi Europeu contra el Càncer per prevenir la malaltia. La campanya de la SECAPC posa l’èmfasi en tres aspectes: Alimentació saludable; pes saludable; i activitat física diària.

Amb la col·laboració del Grup Iris de Figueres, aquesta campanya arriba a gairebé totes les escoles i centres educatius de Figueres.

La crisi sanitària generada per la Covid-19 ha posat de manifest la importància d’adoptar estils de vida saludables, ja que les persones amb obesitat i amb problemes cardiovasculars han estat un dels col·lectius més castigats pel coronavirus. En aquest sentit, la FECEC considera que ara més que mai cal invertir en prevenció per disminuir les probabilitats de patir un càncer o altres malalties associades al sedentarisme i a una alimentació poc saludable. 

#Menjasaimoute21

Des de l’1 al 8 d’octubre tindran lloc arreu de Catalunya diferents tallers d’alimentació saludable impartits per nutricionistes i dietistes col·legiats. També s’oferirà un directe amb el reconegut nutricionista i divulgador Juan Revenga el dia 5 d’octubre a través de Youtube, que ens explicarà com aprendre a menjar millor per prevenir el càncer. El 6 d’octubre hi haurà un Instagram Live amb la dietista esportiva Astrid Barqué, que donarà tips de com incorporar l’activitat física regular a la vida quotidiana.

A través d’una combinació d’activitats online i presencials, la campanya #menjasaimoute21 pretén conscienciar de la importància de mantenir estils de vida saludables tant a adults com a petits. 

En aquest sentit, l’activitat infantil L’Hort d’en Marçal arribarà enguany a 2.000 nens i nenes de 5 anys a 7 anys de les escoles catalanes. Mitjançant un vídeo els més petits treballaran a les aules les propietats de la fruita i la verdura i elaboraran una broqueta de fruita de colors, que després podran menjar. L’objectiu és animar els més menuts a consumir cada dia hortalisses i fruites, i que des de petits desenvolupin hàbits de vida saludables. Aquesta activitat compta amb el suport de Supermercats Caprabo que fa donació de tota la fruita que arribarà a les escoles. Voluntaris i voluntàries del Grup Iris col·laboraran a les aules per fer possible aquesta activitat.

Reducció de diagnòstics de càncer fins a un 50%  

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que entre un 30 i un 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d’hàbits saludables. Els factors a evitar són el tabaquisme, la ingesta d’alcohol, el sedentarisme i una alimentació poc saludable.   

De fet, nombrosos articles científics demostren que existeix un vincle entre sobrepès i obesitat i tumors com el d’esòfag, colorectal, càncer de mama, endometri i ronyó, entre altres. Una dieta rica en fruites i verdures pot ajudar a protegir contra el càncer. També és important evitar les begudes ensucrades, limitar el consum d'aliments rics en greix i sucres, i abandonar el sedentarisme.