El Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) adscrit a la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confirmat la presència positiva del virus del Nil Occidental en mosquits catalans. Es tracta d'una mostra de 30 mosquits de l'espècie Culex pipiens provinents d'un parany situat en una explotació hípica de Riudoms, ha informat el departament en un comunicat aquest divendres.

Una vegada confirmada la detecció del virus, el Servei de Prevenció en Salut Animal de la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DAAC) ha activat el protocol d'alerta de Nivell 2.

Així mateix, el departament ha aclarit que la detecció del virus no suposa la declaració oficial del focus de la malaltia, encara que sí indica la circulació del virus a la zona, motiu pel qual han activat l'alerta.

El Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències ha avisat el Banc de Sang i Teixits i als Serveis de Vigilància Epidemiològica, que al seu torn, han alertat els hospitals de la zona perquè tinguin en consideració el virus davant un diagnòstic de meningoencefalitis vírica sense filiar.