La directora gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Yolanda Lejardi, ha destacat que aquesta setmana l'atenció primària ha registrat un descens de l'11% de l'activitat covid-19 un cop superat el pic de contagis de la cinquena onada de la pandèmia de coronavirus.

Ho ha dit en una entrevista a Europa Press després de gairebé dos mesos al capdavant de l'ICS, un càrrec que ocupa després de ser la directora d'Atenció Primària i a la Comunitat del mateix institut, en la qual ha subratllat que gairebé el 80% dels centres d'atenció primària depenen de l'ICS.

Ha llançat un missatge de prudència i d'analitzar les xifres epidemiològiques dia a dia «sense ser triomfalistes», perquè les institucions ja saben, segons Lejardi, que la situació pot ser canviant després de 16 mesos de pandèmia.

En aquest sentit, ha recordat que encara cal superar el pic d'hospitalitzacions a planta i el pic d'hospitalitzacions a les unitats de vigilància intensiva (UCI), que el departament espera que es produeixi a principis d'agost.

Lejardi ha aclarit que la baixada de l'activitat derivada de la covid-19 als centres d'atenció primària (CAP) no significa un descens de l'activitat global, perquè ara tenen «més capacitat» per atendre altres problemes de salut.

Malalts crònics

Ha previst un empitjorament dels indicadors de les malalties cròniques després de la pandèmia, sobretot de les patologies més prevalentes, pel retard en la detecció i el diagnòstic que s'ha generat durant les ones pandèmiques: «Ens preocupa quin efecte tindrà en un futur».

Es tracta de patologies com la diabetis, el càncer, les insuficiències cardíaques i problemes de salut mental, entre d'altres.

No obstant això ha reivindicat que, durant les baixades de la incidència de la pandèmia entre onades, el sistema posa «tot l'esforç» en l'activitat assistencial ordinària, tot i que ha lamentat que cada nova onada posa en risc tot allò que s'ha fet abans.

«Tota pandèmia i situació de crisi provoca un empitjorament dels indicadors de salut», segons Lejardi, que ha insistit que estan garantint que els malalts crònics prioritaris rebin atenció als centres malgrat l'impacte derivat de la cinquena onada.

Sobre la mortalitat, considera difícil preveure com evolucionarà, perquè els canvis en les defuncions per patologies cròniques es veuen al llarg dels anys, tot i que no descarta que s'incrementi: «Esperem que sigui un petit pas enrere, però la pandèmia tindrà efectes col·laterals importants».

Salut mental

Lejardi ha dit que han registrat un increment de baixes laborals entre els professionals de l'ICS però, a causa de la confidencialitat, no poden concretar els motius d'aquestes baixes, que es poden deure a problemes de salut mental, infecció de covid-19, contacte estret, lumbàlgies o d'altres patologies.

Ha assegurat que les institucions palpen el «cansament, esgotament i desmoralització» dels sanitaris --sobretot amb la cinquena onada--, i que s'ha sumat a la càrrega emocional que el personal sanitari arrossega des que va començar la pandèmia.

Benestar emocional

Per això ha defensat donar suport de manera individualitzada als professionals sanitaris que han vist empitjorades patologies de salut mental que tenien de base o que hagin debutat des de les unitats de prevenció de riscos laborals.

A més, ha reivindicat treballar també el benestar emocional del personal: «No es tracta només de problemes de salut mental. Tenim una definició del que entenem per salut molt integral i no parlem només de malaltia; parlem de benestar. Hem d'actuar en les dues línies».