Que la Intel·ligència Artificial modificarà, i de fet està ja modificant, el món tal com el coneixem, és una realitat. Deep Learning, Machine Learning… tecnologia d'últim desenvolupament que es cola també en múltiples branques de la ciència i la medicina.

En aquest desenvolupament cada vegada més tecnològic de la medicina, investigadors de l'Institut Buck de Recerca sobre l'Envelliment i la Universitat de Stanford, als Estats Units, han posat en marxa un rellotge capaç de mesurar la nostra salut immunològica.

iAge és el nom que li han donat al dispositiu.

Aquest rellotge és capaç de mesurar la càrrega inflamatòria de l'envelliment, a més de poder predir la multimorbiditat, la fragilitat, la salut immunològica, l'envelliment cardiovascular…

I tot, basant-se en el Deep Learning o Aprenentatge Profund, una forma d'Intel·ligència Artificial.

L'equip del PhD David Furman va descobrir que la quimiocina soluble CXCL9, una proteïna present en el nostre sistema immunitari, concretament en la sang, era capaç d'aportar una sèrie de dades clau per a detectar de manera primerenca diverses patologies relacionades amb l'edat.

«Portar la biologia a aquest enfocament ens va permetre identificar una sèrie de mètriques, inclosa una petita proteïna immunitària que està involucrada en la inflamació crònica sistèmica relacionada amb l'edat i l'envelliment cardíac», David Furman, PhD, professor associat del Buck Institute, director del Projecte 1001 Immunomes en la Universitat de Stanford. Facultat de Medicina i autor principal de l'estudi.

Aquesta inflamació està associada a múltiples malalties relacionades amb l'envelliment del nostre sistema immunitari, per la qual cosa en detectar-la, es podia predir la seva aparició.

La llum que aporta la medicina la proteïna CXCL9

Abans d'aquest estudi ja se sabia que la proteïna CXCL9 s'activava per a atreure limfòcits al lloc del cos on estem sofrint una infecció.

Ara, a més, gràcies a aquesta recerca, s'ha pogut confirmar que també està involucrada a regular gran quantitat de gens relacionats amb la inflamació i l'envelliment vascular.

«Hem demostrat que la proteïna CXCL9 regula a l'alça múltiples gens implicats en la inflamació i que també està involucrada tant en la senescència cel·lular, com en l'envelliment vascular i en la remodelació cardíaca adversa», Nazish Sayed, MD, PhD, professor assistent de cirurgia vascular a Stanford Medicine.

Dades, a través de l'anàlisi de les quals, ajuden a entendre el moment pel qual passa el nostre sistema immunitari.

S'ha arribat a associar aquesta càrrega inflamatòria fins i tot amb la longevitat excepcional que tenen les persones centenàries, és a dir, les que viuen més de cent anys.

Un avanç mèdic i tecnològic que fa un tomb a la forma en què entenem el nostre envelliment.

L'estudi, que ha estat realitzat sobre més de mil subjectes analitzats, ha publicat els seus resultats en la revista científica Nature Aging.

Les aplicacions del rellotge iAge

El desenvolupament tecnològic de l'Institut Buck de Recerca sobre l'Envelliment i la Universitat de Stanford té com a principal aplicació la possibilitat de detectar el risc que algú desenvolupi múltiples malalties cròniques.

Això s'aconsegueix en avaluar el mal fisiològic acumulatiu que pot arribar a sofrir el sistema immunitari del pacient en qüestió.

La fragilitat corporal, d'ossos i músculs, associada a l'edat és un gran maldecap per a la salut de les persones.

«Amb iAge és possible predir amb set anys d'anticipació qui es tornarà fràgil, la qual cosa ens deixa molt espai per a anticipar-nos», David Furman, autor principal de l'estudi.

El fet que totes les malalties relacionades amb l'edat portin atribuïda una certa inflamació crònica sistèmica és el que permet augmentar l'eficàcia d'aquest desenvolupament tecnològic.

Una opció més d'avançar-se al pas del temps.