La regeneració hepàtica és un dels fenòmens biològics més enigmàtics, però un nou estudi acaba de deixar al descobert els detalls d'aquesta notable capacitat.

L'explicació resideix en un codi que configura el genoma del fetge i que promou la seva recuperació.

Aquestes troballes poden servir de base per al desenvolupament d'una nova medicina que podria ajudar a regenerar òrgans que no posseeixen aquesta funció.

El secret millor guardat

Mentre que altres animals poden regenerar la majoria dels seus òrgans, els éssers humans i altres mamífers només poden regenerar el seu fetge.

Per això, els autors de l'estudi van plantejar la hipòtesi que els gens que impulsen la regeneració en el fetge estarien controlats per un codi específic.

D'aquesta manera, van estudiar l’epigenoma, és a dir, les modificacions de l'ADN que alteren l'expressió dels gens.

Utilitzant un model de fetge de ratolí, l'equip d'investigadors va identificar els elements de l'esmentat codi epigenètic.

Era present en les cèl·lules hepàtiques quiescents, un tipus de cèl·lules que tenen la capacitat de proliferar en les condicions adequades i que activen gens específics per a regenerar-se.

Els investigadors van descobrir que aquests gens proregeneratius estaven marcats amb una modificació específica: H3K27me3.

En el seu treball, han evidenciat que el fetge dels ratolins permet que els gens proregeneratius s'activin quan són assenyalats.

Aquesta sorprenent troballa revela que els gens implicats estan silenciats en els fetges que no s'estan regenerant, però s'activen quan han de respondre a una lesió.

A més, la recerca va descobrir sis estats de cromatina diferents en el fetge de ratolí que corresponen a marques epigenètiques específiques. Això ha proporcionat el primer mapa de cromatina d'aquest important òrgan.

I si es pogués regenerar qualsevol òrgan?

Arran d'aquest descobriment, els autors pretenen veure com respon aquest codi epigenètic a l'envelliment.

Posar el focus en l'edat és clau, ja que la capacitat de regeneració del fetge disminueix a mesura que els anys avancen.

Els experts pretenen que aquest estudi sigui la base per a aconseguir estendre la capacitat de recuperació del fetge o, fins i tot, crear un tractament per a regenerar qualsevol altre òrgan.

El fetge i els seus més de 500 funcions

El fetge és un dels òrgans més importants i també un dels més grans, ja que pot arribar a sobrepassar el quilo de pes.

Conté aproximadament un 13% de la sang total del cos en tot moment. En tot just 60 segons pot arribar a circular un litre i mig de sang en el seu interior.

Està compost d'una mena de cèl·lules anomenades hepatòcits, que absorbeixen els aliments i desintoxiquen la sang eliminant substàncies nocives.

Però el més sorprenent és que s'han identificat més de 500 funcions vitals que s'associen al fetge. Algunes de les més conegudes inclouen les següents:

  • Producció de bilis, que permet transportar deixalles i descompondre greixos en l'intestí prim durant la digestió.
  • Elaboració d'unes certes proteïnes del plasma sanguini per a mantenir al cos sa i en creixement.
  • Producció de colesterol i proteïnes especials per a ajudar a transportar els greixos per tot el cos.
  • Equilibri i producció de glucosa segons fos necessari.
  • Regulació dels nivells d'aminoàcids en la sang.
  • Processament de l'hemoglobina per a la distribució del seu contingut de ferro.
  • Conversió de l'amoníac tòxic en urea, que s'excreta en l'orina.
  • Depuració de fàrmacs i altres substàncies tòxiques de la sang.
  • Regulació de la coagulació sanguínia.
  • Resistència a les infeccions mitjançant la producció de factors d'immunitat i eliminació d'uns certs bacteris del torrent sanguini.
  • Depuració de bilirubina, ja que el seu excés pot provocar una coloració groguenca de la pell i les mucoses oculars.