La situació de la Covid-19 actual, que està arribant als índexs de contagis, risc de rebrot i velocitat de propagació més alts des de l'inici de la pandèmia, comença a omplir els hospitals, on en les últimes 24 hores han augmentat tant els ingressos com els pacients a l'UCI.

Concretament, a Girona ahir Salut va notificar tres ingressats nous i dos crítics més. Tot i que l’increment no és destacable, caldrà veure quina dinàmica se segueix els propers dies, tenint en compte que a Catalunya sí que la pressió hospitalària va creixent amb més força. Ahir ja es van notificar 31 ingressats nous i 12 crítics més, tot i que les xifres encara no són preocupants.

D’altra banda, els indicadors de contagi segueixen disparats. Ahir el risc de rebrot a la regió va créixer 252 punts més i es va elevar fins a 894, registre que només s’ha assolit durant la segona onada de la pandèmia, la tardor passada. La velocitat de propagació del virus també va augmentar fins a 3,6. Si analitzem les dades per comarques, ja n’hi ha quatre que tenen el risc de rebrot per sobre de 1.000: la Cerdanya, el Gironès, la Garrotxa i el Pla de l’Estany. Concretament, la Cerdanya supera els 2.000 punts. Seguidament, fins a cinc poblacions tenen un risc de rebrot superior als 1.000 punts: Puigcerdà (2.452), Girona (1.503), Sant Feliu de Guíxols (1.209), Banyoles (1.186) i Olot (1.084).

Els indicadors de contagi a Catalunya segueixen disparats: el risc de rebrot ahir va arribar a 1.281 i la velocitat de contagi a 3,3. Respecte als nous casos, ahir Salut en va sumar 382 a Girona, després de dos dies amb xifres més estables. A Catalunya n’hi havia 5.916 més.

Previsions pessimistes

Els experts del Biocomsc, de la Universitat Politècnica de Barcelona, van preveure ahir que un de cada 40 joves acabarà contagiant-se de la covid-19 simultàniament. També van constatar una pujada forta de casos entre persones de 30 a 50 anys, que s’apropa a màxims registrats. Així, el ritme consolidat d’entrada és d’uns 16.000 casos setmanals per tests d’antígens simptomàtics però l’estimació és que els reals estiguin a prop de 50.000 setmanals. Esperen que la vacunació mantingui les hospitalitzacions entre l’1 i el 3% i no s’arribi al 10% anterior.

De moment, la campanya vacunal segueix avançant a bon ritme. Segons el darrer balanç, s’han posat 10.941 noves dosis entre primeres i segones, a Girona. A Catalunya se’n van posar més de 100.000.

Alguns experts també envien un missatge de calma i avisen que aquesta onada és diferent de les altres, ja que gràcies a les vacunacions, l’elevat nombre de contagis no es traduirà, majoritàriament, ni en crítics ni defuncions.