Un 58,7% dels joves espanyols amb edats compreses entre els 16 i 30 anys ha guanyat pes durant la pandèmia de coronavirus. Així es desprèn de l'enquesta promoguda per la Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO) en la qual han participat un miler de joves.

L'estudi, que també constatava que gairebé un 25% d'aquesta població té sobrepès o obesitat, aporta no sols resultats específics sobre l'impacte de la pandèmia en l'augment de pes d'aquests joves, sinó que també analitza els hàbits que tenen els més joves a l'hora d'informar-se sobre nutrició, sobretot a través de les xarxes socials.

I és que la taxa de joves de 16 a 30 anys que manifesta un augment de pes durant aquest període ascendeix fins al 72,1% entre els ja presentaven sobrepès o obesitat abans de la irrupció del coronavirus.

Curiosament, l'enquesta revela que «un 56% dels joves creu que l'excés de pes és un factor de risc per a emmalaltir de Covid, no observant-se diferències estadísticament significatives entre els quals sofreixen sobrepès/obesitat», compte la doctora Susana Monereo.

Xarxes socials i la salut

La quantitat d'informació que des de fa uns anys tenim a la nostra disposició amb tan sols activar el nostre telèfon mòbil ha fet que els experts en obesitat analitzin també com s'informen els joves sobre la salut.

La SEEDO ha comprovat que a un 93% dels enquestats li interessen els assumptes relacionats amb la salut, que el 65,7% ha rebut informació sobre dieta saludable en el col·legi, institut, la universitat o per altres vies.

Però el preocupants és que quan han de buscar remei al seu excés de pes la majoria ho fa pel seu compte (70%) o buscant en Internet (45%). Menys d'un 25% ha optat per acudir a la consulta d'un nutricionista o un metge per a solucionar els seus problemes amb el pes.

A més, un percentatge ínfim, tan sols el 7,3%, recorre a tractaments prescrits per professionals sanitaris que han demostrat eficàcia. La realitat és que la majoria dels joves enquestats recorre per a a la pèrdua de pes a productes comprats en Internet, herbolaris, gimnasos o parafarmàcies.

I el més preocupant, ho fan sense haver rebut cap mena d'assessorament per part d'un professional sanitari.

Igualment, es valora l'ús que aquests joves realitzen de les xarxes socials, confirmant que les utilitzen massivament, sent WhatsApp, Instagram i YouTube les que usen més sovint.

S'aprecia una taxa lleugerament superior en la utilització de la xarxa Facebook entre les persones amb sobrepès o obesitat, en comparació amb joves amb normopeso (14 vs 8%).

Les persones amb un índex de massa corporal més alt del normal tendeixen a estar menys en xarxes, amb l'única excepció de Facebook; amb tot, les diferències respecte al conjunt de la mostra no aconsegueixen significació estadística.

«Youtube i Instagram són les xarxes que més utilitzen per a informar-se sobre alimentació i nutrició, sense que s'observin diferències significatives en funció de l'índex de massa corporal», afirma la doctora Monereo.

Falta d'exercici i una mala nutrició

Altra de les conclusions que els experts en obesitat treuen de l'enquesta és que són la falta d'exercici, el picotejo i la mala alimentació les principals raons declarades pels enquestats per a explicar l'augment de pes.

En concret, el 61% dels joves consumeix menjar processat diàriament i prop d'un 40% reconeixen estar més de 6 hores/dia davant d'una pantalla. En canvi, poc més del 15% dels joves enquestats declara realitzar esport tots els dies

A més, fins a un 80% dels entrevistats assumeix que l'excés de pes és una malaltia i que prop d'un 90% dels joves amb sobrepès o obesitat admeten que han intentat perdre pes.