Problemes cardiovasculars, pulmonars, càncer, envelliment…. La llista dels efectes negatius del tabac és interminable. I tots, absolutament tots els metges, sigui com sigui la seva especialitat, recomanaran prescindir d'aquest mal hàbit.

Les seves fatals conseqüències han estat estudiades a fons i la seva vinculació com a factor de risc de moltíssimes patologies està clarament demostrat. Però un aspecte que, tal vegada, s'ha analitzat menys és la vinculació del tabac com a factor de risc respecte als accidents de trànsit, tot i que aquest tipus de sinistre és la primera causa de mort entre persones d'entre 5 i 44 anys, ocasiona el 60% de les lesions medul·lars severes i provoca el 40% de les minusvalideses.

Per això han estat els especialistes en pneumologia, principals coneixedors de les conseqüències de fumar, els que han realitzat un estudi observacional, transversal i multicèntric titulat «Efectes del tabaquisme sobre la seguretat viària», liderat per la doctora Josefa Rojas Villegas, de la Unitat de Gestió Clínica de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut. AGS Jerez, Costa Nord-oest i Sierra de Cadis.

Doncs bé, aquest estudi ha conclòs que existeix una major prevalença d'accidents de trànsit en els conductors fumadors, tant homes com dones, sense que s'associïn factors de risc afegits, com a patologies o fàrmacs que interfereixin durant la conducció de vehicles.

A través d'entrevistes, els experts van analitzar dades demogràfiques, de consum de tabac i antecedents de sinistralitat durant la conducció i van concloure que el percentatge de fumadors que havien sofert accidents va ser de 40%, enfront del 32,8% en els exfumadors i 31,1% en els no fumadors.

Fumar redueix l'atenció

Fumar al volant pot interferir durant la conducció, ja que impedeix portar les dues mans en el volant. Perquè ens fem una idea, els pneumòlegs de posen un exemple molt il·lustratiu: a una velocitat de 100 km/h, es recorren 113 metres durant els 4.1 segons que es triga a encendre un cigarret.

La pèrdua d'atenció durant aquests aquests segons per a encendre una cigarreta podria causar sortides de la via o la incapacitat de reacció davant qualsevol imprevist que pogués produir-se en aquest moment, una frenada, un va rebentar de roda, l'encreuament d'un animal…

Però no sols és parlem de deixar de subjectar el volant amb les dues mans. El doctor José Gregorio Soto Campos, Cap de Servei de Pneumologia de l'Hospital de Jerez i membre de SEPAR explica que «el fum pot causar irritació en els ulls, i s'ha descrit que inhalar monòxid de carboni (CO) pot disminuir l'atenció i el nivell de vigilància».

A més, la caiguda de la cendra o, fins i tot, un cigarret encès, poden ser importants distractors. Curiosament, els fumadors aparentment presenten majors comportaments de risc. I això de portar la finestreta oberta també pot ser un element més que posin en risc la seguretat viària.

L'estudi també va concloure que la prevalença d'accidents de trànsit en exfumadors s'iguala a la dels no fumadors.

Els experts en pneumologia de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica estan tan convençuts de la importància del tabac en la conducció que el doctor Soto apunta al fet que «els professionals del primer nivell assistencial hem de considerar els accidents de trànsit com una malaltia evitable. En les nostres històries clíniques, hauríem d'incloure la pregunta ‘Condueix vostè?’ i a partir de la resposta, aconsellar i orientar als pacients sobre la gran conducta de risc que el tabaquisme representa”.