Oriol Leza, treballador del Centre de Dia Pere Llonch de Mifas a Vilafant, és l'autor de la fotografia guanyadora de la quarta edició del certamen fotogràfic La mirada del paciente, organitzat per CinfaSalud. Concretament, ha estat la guardonada dins de la categoria Covid-19 i amb una fotografia que porta el títol de Trajecte.

La imatge sobre Covid-19, distingida en aquesta edició, se centra a mostrar els moments més complicats de la pandèmia, quan les restriccions de seguretat van colpejar de ple el dia a dia dels pacients. Leza els va viure molt de prop com a treballador de la Fundació Mifas i pel seu contacte directe amb persones amb discapacitat, als quals traslladava en furgoneta des de les seves cases fins al centre de dia de l'entitat. A la imatge, ha volgut plasmar la solitud de les persones usuàries del centre en el trajecte cap al seu domicili durant la crisi sanitària.

Tal com diu Leza: «Era una sensació molt estranya veure com aquests viatges, que abans estaven marcats per l'alegria dels noies i noies, per les cançons, les xerrades i les rialles entre ells, s'havien convertit en moments de tensió i silenci absolut. Era molt trist veure només una persona que viatja en el vehicle sense parlar amb ningú o no trobar ni una ànima pels carrers. Va ser més dur encara perquè aquests nois i noies tenen molt poques oportunitats de socialitzar i gaudien al màxim de l'estona que passaven amb els seus companys en aquests trajectes».

A Leza, li feia especial il·lusió participar en aquest certamen i lligar la seva passió per la fotografia a l'entitat en la qual cada dia conviu amb els seus usuaris, persones amb discapacitat física, orgànica i sensorial que requereixen gran atenció.

Carme Teixidor, directora de la Fundació Mifas, es mostra satisfeta de rebre aquest premi «perquè arriba a través de la motivació personal d'un dels nostres treballadors per reflectir la seva relació amb els usuaris i la labor de la fundació». A més, aquesta fotografia i, en general, el certamen en si, aporta visibilitat a malalties o discapacitats que, moltes vegades, estan amagades a ulls de la societat. Dins l'àmbit de l'entitat, el premi valorat en 3.000 euros servirà per adquirir material per al centre i unes butaques i també posar en marxa un taller audiovisual amb els pacients, que és una idea que va sorgir, precisament, del mateix Leza, quan va començar a treure fotos en el confinament.

El certamen ha premiat dues entitats més d'entre quasi cinc-centes candidatures, els 3.500 euros del primer premi ha estat per a l'Associació Catalana Síndrome Prader-Willi Catalunya i els 1.500 euros del segon premi han estat per a l'Asociación Gallega de Trasplantados de Médula ösea (Asotrame).