Com tots els Dies Mundials, Internacionals o qualsevol que sigui la seva denominació, les organitzacions busquen establir una data perquè es recordi un esdeveniment i perquè entre tots contribuïm a conscienciar a la població sobre algun aspecte important de les nostres vides.

Avui en concret celebrem, i ho fem des de 2009 (molt abans de començar la pandèmia del coronavirus) el Dia Mundial de la Higiene de Mans, afavorit per l'OMS amb la idea que el missatge es transmeti a tot el món i pugui ajudar a salvar vides.

Però des de molt abans, des de fa més de 100 anys, és un missatge que les nostres àvies no s'han cansat mai de repetir.

En entrar a casa, abans de menjar, havent dinat, en anar al bany, en sortir del bany, per a canviar-se, per a anar al llit… i a cada poca estona ens miraven i ens donaven aquella ordre categòrica de: «Nen, renta't les mans!»

També ens manaven rentar-nos la cara, posar-nos les sabatilles, no caminar amb els ‘*zapatones’ per la casa, no trepitjar la catifa, canviar-nos de roba segons arribàvem… I totes elles estaven molt ben pensades i hauríem de mantenir-les com a hàbits perquè tots ens moguem el més lluny possible de les infeccions.

El coronavirus ens ha mentalitzat

Però la realitat és que ara mateix el coronavirus ha rescatat una de les millors mesures de salut pública i prevenció de malalties de les quals disposem: la higiene de mans.

I és que rentar-se les mans salva vides i no sols en aquests temps, segons subratllen els experts. I l'eslògan d'aquest any 2021 és bastant clar: Segons salven vides: renti's les mans!

La bona marxa que porta la vacunació contra la Covid-19 està fent que els contagis vagin disminuint. A més, el pròxim dia 9 de maig finalitza l'estat d'alarma, amb el que això suposa d'aixecament de moltes restriccions.

Davant aquest panorama, els especialistes en medicina preventiva i salut pública insisteixen que la higiene de mans ha de continuar complint-se, tant entre els professionals sanitaris com entre la població general, amb independència de la marxa de la pandèmia.

Milions de pacients moren

Com expliquen des de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH), la rentada de mans no sols evita la propagació del SARS-CoV-2, sense no també la de molts altres microorganismes patògens.

Milions de pacients moren cada any a tot el món per infeccions relacionades amb l'assistència sanitària. D'elles, el 56% es poden prevenir, sent la higiene de mans la mesura més senzilla, més eficaç i més barata per a aconseguir-ho.

Però «es tracta d'una mesura que requereix del compromís, la col·laboració, la responsabilitat i la generositat de ciutadans, pacients, acompanyants, professionals sanitaris i dels gestors», expliquen des de la SEMPSPH.

Per als preventivistas, «el compliment de la higiene de mans no és una opció, una oportunitat o una mera qüestió de sentit comú, sinó que es tracta d'una necessitat per a la prevenció de malalties i infeccions relacionades amb l'assistència sanitària. Està recolzada en l'evidència científica i concretada en els 5 moments d'higiene de mans», expliquen.

Aquests 5 moments en els quals el professional sanitari ha de tenir especial cuidat la rentada de mans són:

• Abans de tocar al pacient

• Abans de fer una tasca neta/asèptica,

• Després del risc d'exposició a líquids corporals.

• Després de tocar al pacient.

• Després del contacte amb l'entorn del pacient.

Més aigua i sabó i menys guants

Una de les primeres coses, a més del paper higiènic, que va desaparèixer de les prestatgeries dels supermercats van ser els guants. De fet, amb la pandèmia s'ha constatat un increment de l'ús d'aquest article. No obstant això, l'ús de guants no eximeix de rentar-se les mans.

Els experts en salut pública són categòriques «la higiene de mans i l'ús de guants poden ser pràctiques complementàries, però mai excloents«.

Per a mostra posen un exemple. Els professionals sanitaris en retirar-se els guants després d'atendre un pacient, ha de rentar-se les mans abans d'atendre el següent. Tal com ho farien si no portessin els guants posats durant la consulta.

Per què complementar l'ús de guants amb la rentada de mans?

Per una raó molt senzilla. Perquè tots els guants, fins i tot els d'ús mèdic, tenen porus. I encara que són foradets extremadament petits, poden facilitar l'entrada de microorganismes segons el temps i la forma d'ús.

«Amb una correcta higiene de mans aconseguiríem eliminar aquests microorganismes que hagin pogut entrar després de la utilització dels guants», expliquen des de la SEMPSPH.

I és igual usar aigua i sabó o gels hidroalcohòlics, l'important és rentar-les. De fet, els experts en medicina preventiva valoren positivament l'acceptació que han tingut els gels hidroalcohòlics en la població.

Aquests productes, si estan homologats i compleixen els requisits necessaris, «són una gran eina per a poder realitzar una correcta higiene de mans en qualsevol lloc i en qualsevol moment».

Això sí, els experts recorden que aquest tipus de gels són efectius si les mans no estan visiblement brutes. En aquests casos, quan la brutícia es veu fàcilment a simple vista, el millor és recórrer al clàssic de les nostres àvies, l'aigua i el sabó.