Sembla que els americans que ja estan completament vacunats començaran a mirar-se i somriure's sense mascareta pel mig, almenys en espais exteriors.

Ahir mateix els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) modificaven les recomanacions per a l'ús de mascaretes contemplant la possibilitat de «reunir-se o organitzar activitats a l'aire lliure sense necessitat d'usar una mascareta, excepte en uns certs espais i esdeveniments amb grans aglomeracions».

Així a poc a poc es va caminant cap al principi de la fi de l'ús de les mascaretes. El primer pas es va donar a principis del mes de març quan el CDC establia que els ciutadans estatunidencs completament vacunats podien visitar a altres persones també vacunades, prescindint de la mascareta i sense necessitat de guardar la distància de seguretat.

També recollien la possibilitat de visitar a persones no vacunades d'una sola llar i amb risc baix de contreure la Covid-19 de manera greu (nens, persones joves i sense patologies) sense mascareta i sense distància.

És a dir, en algunes llars americanes ja és possible el retrobament amb els sers estimats sense mascaretes, amb l'única condició que les persones vacunades hagin esperat 15 dies després de la segona dosi, o de l'única dosi en cas d'haver rebut la vacuna de Janssen.

Però no sols als EUA. A Europa fa a penes uns dies el Centre Europeu de Prevenció de Malalties contemplava també la possibilitat que «quan les persones completament vacunades es troben amb altres persones completament vacunades, el distanciament físic i l'ús de màscares facials es poden relaxar».

Ho estem veient a Gran Bretanya, els nostres veïns de Gibraltar passegen ja lliures de mascaretes. Però i a Espanya? Això quan serà possible? Quan la màscara deixarà de ser una part més del nostre abillament diari?

Per al doctor Alejandro Conde Sampayo, mèdic membre de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva i Salut Pública, el tema de les màscares és, com tot en medicina, una conjunció de beneficis i riscos.

«En aquest cas la mascareta no té perjudicis pròpiament dits més enllà de la incomoditat que pot suposar usar-la. I actualment continua tenint molts beneficis» assegura aquest expert en Salut Pública.

El que és cert és que, a poc a poc, segons els nivells de vacunats vagin incrementant-se, aquest benefici s'anirà reduint, «perquè el que evitava la màscara, és a dir, el contagi del SARS-CoV-2, ja l'evitarà la vacuna». Llavors els beneficis de protecció enfront del virus aniran disminuint.

Però fins quan haurem de portar-la?

Segons Conde Sampayo, l'eliminació de l'ús de la mascareta està vinculat a dos aspectes: d'una banda, la vacunació d'un nombre suficient de persones i, per un altre, l'obtenció de certeses científiques sobre la capacitat de transmissió del virus per part de les persones vacunades.

Respecte al primer aspecte, el doctor no determina quin percentatge de vacunació seria l'ideal per a descartar l'ús de les mascaretes. «No parlem tant d'un percentatge general de població vacunada, sinó més aviat del percentatge de població de risc que estigui vacunada» explica.

Una vegada que aquestes persones estiguin vacunades, mesures com les aplicades ja als Estats Units sí que serien possibles a Espanya. «Es podria obrir la mà a aquesta opció», opina Conde.

I és que, amb majors, malalts crònics i altres grups de risc completament vacunats, si es produís un contagi o una fallada vacunal, perquè les vacunes no són 100% efectives, això no suposaria un risc especial perquè la vacuna protegeix contra la malaltia greu, «que és el pitjor escenari al que ens podem enfrontar».

La segona condició que els experts en Salut Pública estableixen per a dir adéu a les mascaretes és l'obtenció de certeses sobre si una vegada vacunats podem continuar transmetent la malaltia.

Com encara no ha passat el temps suficient per a tenir dades completament fiables, s'escolten dobles versions sobre les vacunes: uns opinen que no són útils per a evitar la transmissió i altres, per contra, asseguren que protegeix el 100%.

«El més probable és que la realitat se situï en un punt intermedi que serà una protecció alta. Perquè per sentit comú, si una persona vacunada s'infecta la càrrega viral seria baixa, així com el temps en el qual aquesta persona és capaç de contagiar», explica el doctor Conde.

En definitiva, el final de les mascaretes es produirà quan es reuneixi un cúmul de factors de protecció contra el SARS-CoV-2.

Retirada gradual

L'obligatorietat de l'ús de mascaretes en espais tancats es va establir el 21 de maig de l'any passat. Posteriorment, durant els mesos de juny i juliol, les comunitats van anar regulant el seu ús en exteriors.

Però la retirada no serà una qüestió taxativa i d'un dia per a un altre. Serà un procés gradual que anirà permetent alliberar-nos del seu ús en determinats espais.

Tal com explica el doctor Conde, «a Europa el virus continuarà circulant malgrat les vacunes, i per això no podríem fer com Austràlia. Ells són una illa i una vegada eliminat el virus del seu territori, la gent ja no ha d'usar les mascaretes. Però aquí, en l'àmbit europeu això no va si pot ser. O aquestes vacunat o no queda una altra que continuar portant màscara».

En la seva opinió la millor opció seria anar eliminant-la a poc a poc, començant per retirar l'obligatorietat del seu ús en els espais a l'aire lliure, tal com està plantejant el CDC als Estats Units.

«Posteriorment, sempre que es constati que no hi ha transmissió comunitària i que no ha fallat res, es passaria a eliminar-les en espais interiors», planteja Conde.

Millor en un moment de pocs contagis

El que té clar el preventivista és que, abans de prendre qualsevol decisió, «seria important aprofitar situacions en les quals la incidència de contagis és baixa, la qual cosa permetria als serveis de salut pública estar més «alliberats» per a poder analitzar correctament la situació i realitzar millors estudis sobre els brots que poguessin sorgir. Perquè això mateix en un pic alt d'incidència els serveis de salut pública no el poden fer».

Alleujar la pressió en la salut pública permetria que, si en un moment donat una zona d'un territori o una comunitat tingués un brot, es podria tornar a recuperar les mascaretes de manera provisional i només per a aquest territori en concret.

Horitzó nadal 2021

Encara que el tema de la vacunació a vegades ens descoratgi, sembla que no haurem d'esperar a l'any 2022 per a oblidar-nos de les màscares. Pot ser que en el nadal d'aquest mateix any puguem menjar el torró sense mascareta pel mig, «sempre que el ritme de vacunació sigui bo i no hi hagi sorpreses desagradables», subratlla Conde Sampayo.

«Podria haver-hi excepcions o recuperar-la durant els mesos d'hivern per a evitar altres patologies com la grip, que mata cada any a milers de persones i que enguany gràcies a les mascaretes, ha estat pràcticament inexistent», planteja l'expert.

Potser a partir d'ara, ja sense pensar en el coronavirus, es pensa en mètodes mixtos amb el tema de les màscares, cosa que significa usar-la en cas d'aglomeracions, en el transport públic, o en altres situacions de risc.

I fins i tot, molta gent pot optar de manera individual per l'ús de la mascareta quan sofreixin alguna malaltia, encara que no revesteixi importància, com un catarro, una faringitis…

«Potser sí que hi ha canvis en aquest aspecte en la mentalitat de l'ús de les mascaretes, i seguim models asiàtics, que fins fa un any ens resultaven incomprensibles», apunta Sampayo.