Una nova recerca ha demostrat que els parts per cesària planificats a petició de la mare són segurs per als embarassos de baix risc i poden estar associats a un menor risc de resultats adversos del part que els parts vaginals planificats, segons publiquen els autors en el 'Canadian Medical Association Journal' (CMAJ).

L'estudi va utilitzar dades procedents del Better Outcomes Registry & Network (BORN), el registre provincial de naixements de Ontario, al Canadà. Els autors van analitzar les dades de 422.210 embarassos de baix risc durant 6 anys (2012 a 2018). Va haver-hi 46.533 parts per cesària, dels quals 1.827 (3,9%) es van planificar a petició de la mare; aquesta proporció no va variar durant els anys d'estudi. Les mares que van sol·licitar el part per cesària tenien més probabilitats de ser blanques, de tenir 35 anys o més, d'haver concebut per fecundació in vitro, de donar a llum al seu primer bebè i de viure en un barri amb majors ingressos, entre altres característiques.

"La nostra troballa que les taxes parteixo per cesària a petició de la mare s'han mantingut estables en Ontario tranquil·litza als qui estan preocupats per la possible contribució d'aquests parts a l'augment de les taxes de part per cesària", escriu la doctora Darine El-Chaâr, del Departament d'Obstetrícia, Ginecologia i Atenció al Nounat de l'Hospital d'Ottawa.

Els resultats també van mostrar que tant els parts per cesària realitzats a petició de la mare com els parts vaginals eren opcions de part segures per a la mare i el bebè, i que els parts per cesària planificats a petició de la mare s'associaven a un menor risc de resultats adversos en el part, tant per a la mare com per al bebè, que els parts vaginals planificats.

Els autors adverteixen que és necessari investigar per a comprendre els possibles efectes a llarg termini dels parts per cesària planificats. "Encara que el nostre estudi aborda les preocupacions relacionades amb les implicacions immediates del part per cesària planificat, és necessari explorar els riscos a més llarg termini, incloent el seu impacte en la lactància materna, i el risc del nen de sofrir infeccions i malalties respiratòries", conclouen.