Per a despertar al matí. Havent dinat. Per a socialitzar o fer negocis. Prendre cafè té un significat social determinant.

A més, curiosament la pandèmia ha augmentat el consum en les llars d'aquesta beguda estimulant. Segons les dades del Fòrum Cultural del Cafè, el tancament de l'hostaleria, els confinaments i el teletreball ha provocat que la demanda de cafè en les llars hagi crescut en 2020 entorn del 4,71%.

Perquè segons la investigadora del CIBERESP Laura Torres Collado, de la Unitat d'Epidemiologia de la Nutrició de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, el consum habitual de cafè està associat de manera significativa amb una menor mortalitat per totes les causes i mortalitat per càncer.

Aquesta conclusió forma part d'un estudi realitzat per a conèixer quin efecte té el consum d'aquesta beguda sobre la mortalitat total, tant cardiovascular com per càncer, en persones adultes de la Comunitat Valenciana.

En aquesta recerca es va avaluar la mortalitat als 6, 12 i 18 anys, en 1.567 persones majors de 20 anys, que van participar en l'Enquesta de Nutrició i Salut de la Comunitat Valenciana.

Segons aquestes dades el 78% de la població adulta valenciana beu cafè diàriament.

És bo prendre molt de cafè?

Als participants se'ls va analitzar la dieta, l'estat de salut i els principals estils de vida, inclòs el consum habitual de cafè a través d'un qüestionari dietètic. L'estat vital i la causa de mort dels participants es va verificar a partir de l'Índex Nacional de Defuncions de la Comunitat Valenciana.

En comparar la mortalitat total entre els no bevedors de cafè i els que bevien un cafè diàriament, aquests últims van presentar un 27% menor risc de mort.

Però hi ha més: els que bevien més d'una tassa al dia, entre 2 i 6 tasses i mitja al dia, van presentar un 44% menys risc de mort, després de 18 anys de seguiment.

A més de la mortalitat global, els investigadors han analitzat també la incidència del cafè en les defuncions per càncer. Així, els que bevien més d'una tassa de cafè van presentar un 59% menys risc de morir per càncer que els no bevedors després de 18 anys de seguiment.

No ocorre el mateix respecte a la mortalitat causada per problemes cardiovasculars. Encara que es va observar un menor risc, els percentatges no són significatius.

Amb o sense cafeïna

Això sí, cal tenir en compte que aquests possibles beneficis només els aporta el cafè amb cafeïna. Els descafeïnats, no. I és que segons l'estudi del CIBERESP, el consum de cafè cafeinado va ser el que va mostrar un efecte protector significatiu per a la mortalitat total als 18 anys de seguiment.

Els que bevien més d'una tassa de cafè al dia (2-6,5 tasses al dia) van presentar un 41% menys risc de mortalitat total en comparació amb els no consumidors.

Després d'analitzar totes aquestes dades, els autors de l'anàlisi conclouen que el consum habitual de cafè a llarg termini pot ser segur, particularment del tipus cafeinado, en mostrar un efecte protector sobre la mortalitat total i per càncer, i no associar-se a cap augment de la mortalitat cardiovascular.