La Federació Catalana de Ioga, creada l'any 2011, però agafant el seu pes com a nucli social a partir del 2018, té com a finalitat la promoció, gestió i coordinació de la pràctica de l'activitat del ioga a Catalunya i busca fomentar la cohesió i la convivència d'escoles i professionals en els diversos estils del ioga. La Federació disposa d'uns tres-cents afiliats actualment, sobretot a la demarcació de Barcelona, i té estatuts propi i un codi deontològic. La nova junta ha volgut «reordenar el sector», ajudar a mantenir la tradició i oferir prestacions i serveis als professionals i practicants.

«La Federació es va impulsar amb la idea que tots hi som representats», comenta Rosa Daniel, secretària de la Federació i actual responsable del Centre de Ioga i Tècniques Psicocorporals de Figueres, un dels centres de ioga històrics de la ciutat. Daniel reconeix el valor de la Federació, única interlocutora vàlida davant de l'administració i anima els professionals que encara no hi són -en falten molts de gironins i empordanesos- a sumar-s'hi, «perquè el ioga és una professió reconeguda oficialment, i hem de ser un nucli cohesionat». D'altra banda, des del 2015 els professionals estan sota l'epígraf d'activitats físiques esportives, i això obliga a estar registrats al ROPEC (Registre Oficial de Professionals de l'Esport), encara que a molts professionals no els agradi aquesta classificació. «Reordenar la professió implica ser participatius, i la Federació és l'entitat que ens permet tenir veu a tots els professionals». «Som una entitat amb ganes de fer de nucli social del qual són els professionals i practicants», diu Daniel. La Federació vol respondre, diu, a les seves demandes amb serveis i cursos.

La Federació, que just el 15 de maig té convocada l'assemblea general per aprovar nous projectes, marca uns estàndards mínims en la nostra professió. «Posar-se davant una classe, és una responsabilitat», afirma Daniel. Avui dia encara hi ha molts professionals que no saben o no han pogut accedir a les acreditacions, i són excel·lents professors. Què els ofereix la Federació? Formar part d'un col·lectiu professional i rebre tota la informació, el suport, l'assessorament i, en darrera instància, també, tenir accés a una assegurança de responsabilitat civil professional. Per tant, intenten donar eines als afiliats perquè trobin en la Federació assessorament, directoris on es poden anunciar, promoure les seves activitats, i tenir accés al directori d'escoles col·laboradores de la Federació. La Federació també és una garantia, ja que proporciona accés a pòlisses d'assegurança per responsabilitat civil professional a tots els afiliats, que prèviament els requereixen una experiència i formació.