Pot el SARS-CoV-2 infectar el sistema nerviós central?, Quins són els principals símptomes neurològics que s'han detectat en pacients Covid-19?, Quines seqüeles neurològiques pot deixar el SARS-CoV-2 en els pacients que han superat el Covid-19?

Aquestes són algunes de les principals preguntes a les quals tracten de donar resposta els experts de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), que s'acaben de reunir virtualment amb la participació de més de 70 societats científiques espanyoles.

Respecte a la capacitat del coronavirus d'infectar al sistema nerviós, el doctor Pere Cardona Portela, neuròleg de l'Hospital Universitari de Bellvitge, assenyala que «un dels aspectes que més preocupava i que hem tractat al llarg d'aquests mesos de pandèmia és que pogués haver-hi una invasió directa del virus en el sistema nerviós. Però amb el que sabem avui podem considerar que això és una cosa merament anecdòtica i molt poc probable».

I sobre aquest tema, comenta el doctor Jesús Porta Etessam, neuròleg de l'Hospital Clínic Sant Carles i vicepresident de la Societat Espanyola de Neurologia:

«Al principi de la pandèmia, un dels nostres majors temors era que el SARS-CoV-2 fos capaç d'entrar amb facilitat en el sistema nerviós central, per les serioses complicacions que això podria suposar en els pacients. Però els casos que hi ha hagut són excepcionals. En tot cas aquestes manifestacions indirectes en alguns pacients, han estat d'especial gravetat i la simptomatologia neurològica ha estat molt present en els malalts de Covid-19».

Principals símptomes neurològics de la Covid-19

Llavors, Com ha arribat?

«En els pocs casos en els quals s'ha detectat presència del virus en cèl·lules del sistema nerviós central, aquest sembla haver pogut envair el sistema per tres vies diferents: l'olfactòria, el líquid encefalorraquídeo o pel torrent sanguini», explica el doctor Cardona Portela.

Un dels últims estudis que s'han realitzat fins avui assenyala que el 60% dels pacients hospitalitzats per Covid-19 van tenir símptomes neurològics, encara que en el 85% dels casos aquests símptomes van ser lleus i inespecífics.

Al llarg d'aquests mesos s'han reportat en pacients amb Covid-19 nombrosos símptomes neurològics com a dolor muscular, encefalitis, encefalopaties, mielitis, crisis epilèptiques, neuropatías€ Però els més ressenyables són:

  • Per la seva alta prevalença, l'anòsmia (perduda d'olfacte) i les cefalees.
  • I per la seva gravetat, els accidents cerebrovasculars, «com els ictus isquèmics, ictus hemorràgics, o trombosis venoses cerebrals que s'han produït», destaca el Dr. Jesús Porta.

Anòsmia, o pèrdua d'olfacte

En el cas de l'anòsmia, els experts en neurologia han observat que, a més de ser un símptoma de bon pronòstic, és un dels símptomes més habituals en persones joves, en dones i en pacients amb alguna mena d'afecció neurològica prèvia.

I quan la pèrdua d'olfacte es prolonga més en el temps es creu que podria deure's a la neurodegeneración produïda per mecanisme de defensa que les neurones sensitives-olfactòries posen en marxa per a evitar que el SARS-CoV-2 envaeixi el sistema nerviós central.

En tot cas, els pacients se solen recuperar d'aquesta pèrdua d'olfacte entre quinze dies i dos mesos després de la infecció, si bé en alguns casos aquesta recuperació pot portar fins a 3 anys.

Si a més d'anòsmia el pacient desenvolupa parosmia (distorsions en el sentit de l'olfacte, generalment mala olor) vol dir que el seu pronòstic serà bo.

Cefalees, similars a la migranya

Respecte a la cefalea, s'ha descrit un tipus de mal de cap molt específic i associat al virus:

  • Se sent com una opressió al cap
  • Empitjora amb l'activitat i els moviments de cap
  • Despert a la nit a un 33% dels pacients
  • A vegades s'acompanya d'hipersensibilitat a la llum, als sorolls€

És per tant una cefalea que s'assembla a la migranya, encara que els pacients que ja patien migranya la identifiquen clarament com un mal de cap diferent. Els neuròlegs pensen que la causa d'aquestes cefalees pot deure's a la ja nomenada tempesta de citocines.

Mal de cap crònic

Però hi ha més, i és que segons els experts entre un 10 i un 20% dels pacients de Covid-19 que van tenir mal de cap durant la malaltia poden desenvolupar una cefalea crònica, és a dir, que generen mal de cap més de 15 dies al mes. Els experts encara estan analitzant els factors que poden predisposar a la cronificació.

Ictus i trombosi

Menys freqüent, però molt més greus, són els casos de ictus que s'han donat en pacients Covid-19. Diversos estudis ja assenyalen que, en pacients hospitalitzats per coronavirus, existeix un increment de risc de ictus d'un entre un 1 i un 2% en el cas de ictus isquèmics i d'un 4% en les trombosis venoses cerebrals.

«En el nostre centre, el 1,4% de pacients amb Covid-19 ingressats van desenvolupar ictus i amb pitjor pronòstic, ja que el 74% dels supervivents van desenvolupar discapacitat funcional. I la mortalitat va aconseguir al 35% dels nostres pacients, que és un percentatge molt més alt del que habitualment manegem», explica el doctor Francisco Hernández Fernández, neuròleg del Complex Hospitalari Universitari d'Albacete.

Similar és el que ha ocorregut a l'Hospital de Bellvitge, on el 26% dels casos de ictus que es van atendre durant els primers mesos de la pandèmia es van produir en pacients amb Covid-19.

Seqüeles neurològiques

Un recent estudi realitzat a Espanya assenyala que el 51% de pacients que ha sobreviscut a la Covid-19 han desenvolupat seqüeles que poden prolongar-se fins i tot 12 mesos.

En el que a les seqüeles neurològiques es refereix el percentatge de pacients se situa en el 12%. I són la cefalea i els problemes cognitius (l'anomenada "boira mental"), les molèsties post-covid més referides.

També són molt habituals altres seqüeles no exclusivament neurològiques com poden ser la fatiga, o el dolor muscular, o els trastorns del somni, que poden afectar més del 50% dels pacients que han passat la malaltia.

Boira mental

Respecte als problemes cognitius, l'anomenada boira mental, els neuròlegs expliquen que «no és una cosa nova ja que amb anterioritat s'havia observat en pacients amb dolors crònics o en persones que pateixen depressió o ansietat. Però també s'està estudiant la possibilitat que en alguns casos es degui a una disfunció mitocondrial produïda pel virus o que haver patit la malaltia hagi accelerat processos en persones que probablement en un futur havien desenvolupat algun tipus de malaltia neurodegenerativa», detalla Porta.

D'altra banda, els experts assenyalen la possibilitat que, en un futur, molts dels pacients que han estat en l'UCI, en l'UVI o amb símptomes greus de Covid tinguin una reducció en la reserva neuronal que els provoqui problemes neurològics de diferent simptomatologia.