16 de febrer de 2021
16.02.2021
L'Empordà

El Banc de Sang busca donants de plasma que hagin patit la Covid-19

És un dels pocs tractaments efectius, ja que aconsegueix reduir la mortalitat i la gravetat de les persones hospitalitzades

15.02.2021 | 19:31
Donació de plasma amb anticossos de Covid-19

El Banc de Sang està buscant persones que hagin passat la Covid-19 i vulguin donar plasma per als malalts que l'estan patint i per als assajos clínics en marxa. El plasma de convalescents del virus és un dels pocs tractaments efectius per als malalts dels hospitals, segons avalen tots els estudis i assajos clínics fets a escala nacional i internacional.

Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i, si les administren a un malalt, poden ajudar a superar la infecció. En el cas de Catalunya, ja s'està tractant malalts de Covid-19 als hospitals gràcies a les més de 3.000 donacions de plasma que s'han fet. És el cas del Vicenç Farré, que va estar ingressat per Covid-19 a l'abril i va rebre una transfusió de plasma d'un malalt que ja l'havia superada. «Em van dir que em posarien una bossa de plasma, de defenses, d'un malalt recuperat de Covid-19. Crec que va ser un litre, d'un líquid groguenc fosc. Jo vaig dir que em podien posar tot el que fos necessari, si ho creien convenient, per tal de recuperar-me. I la veritat és que jo la vaig passar molt lleugera» explica.

El tractament és possible gràcies a donants com en Jordi Cervera, que va superar la Covid-19 després d'estar ingressat 10 dies a l'Hospital de Reus. Un cop recuperat de la malaltia, va fer-se donant de plasma per ajudar altres persones. «Una amiga em va parlar d'un estudi que estaven fent amb plasma i, com a casa som donants de sang habituals, vaig trucar per donar i ajudar els malalts actuals», explicava recentment durant la presentació de la Marató de Donants de Sang de Catalunya.

Diumenge de la setmana passada, la solidaritat va tornar a impregnar Vilafant. Es van recollir un total de divuit bosses de plasma amb anticossos de Covid-19. Per donar plasma, cal inscriure's prèviament al web donarsang.gencat.cat/plasmacovid19

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook