L'empresa emergent catalana Dermavision Solutions ha creat una cabina que, gràcies a la intel·ligència artificial, és capaç de detectar en cinc minuts lesions a la pell sospitoses de ser un melanoma.

Aquest projecte pioner consisteix en una cabina de la mida d’una persona que fotografia tot el cos del pacient i identifica les lesions que poden ser cancerígenes mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial i sense intervenció humana. El dispositiu elabora automàticament un informe amb les dades recollides i l’envia al dermatòleg perquè pugui realitzar un diagnòstic més ràpid.

Dermavision, que actualment disposa d’un prototip funcional del dispositiu, és una de les empreses beneficiàries de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement. La startup ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació.

La startup gironina té previst començar properament la fase de validació del seu prototip en un hospital. D’acord amb el CEO de Dermavision, Narcís Ricart, “el nostre dispositiu no vol substituir el dermatòleg, sinó posar al seu abast la intel·ligència artificial per ajudar-lo a diagnosticar més ràpidament sense haver de recopilar dades de manera manual”. Segons Ricart, “el melanoma és un dels pocs càncers que es poden veure directament, a simple vista, però el problema és que per poder-lo detectar cal fer una revisió periòdica de totes les lesions del cos per identificar qualsevol evolució sospitosa”.

“Els dermatòlegs potser no sempre tenen temps de fer aquest seguiment en profunditat, que pot requerir prop d’una hora de reconeixement, fet que acaba implicant que sigui el mateix pacient qui s’hagi d’anar observant, però no sempre ho fa correctament”, explica. “Si aquest tipus de càncer es detecta en etapes inicials, és molt més senzill de tractar, però si es desenvolupa, les opcions de sobreviure baixen en picat i esdevé un dels més mortals”, conclou.

Es tracta d’un dispositiu no invasiu que, després de fotografiar tot el cos del pacient, processa les imatges a través de la intel·ligència artificial per poder alertar de canvis en la mida, el color o la forma d’una piga que puguin implicar que es tracta d’una lesió maligna.

La startup catalana, fundada a principis del 2019 i amb seu central a Roses, té per objectiu que el dispositiu s’integri en hospitals i centres mèdics com una eina més de diagnòstic per contribuir a la detecció del càncer de pell, “com si es tractés d’altres eines que es fan servir en altres especialitats com una mamografia o una ressonància magnètica” de manera que “s’ofereixi una estandardització i es digitalitzi tota la informació del pacient”.