Avui farem una breu pinzellada sobre l'alimentació durant l'embaràs. De fet és similar a l'alimentació en general. Parlarem de l'alimentació saludable i segura, per a la mare, per al futur fill i per a la resta de la família.

L'embaràs fa la dona més sensible i vulnerable; per tant, s'han d'extremar les precaucions alimentàries en tres aspectes: en la preparació, la seva cocció i la conservació. A l'embarassada, se li ha d'extremar la seguretat durant el procés de manipulació dels aliments: la neteja dels ingredients, separar els aliments crus dels cuits i els freds dels calents, fer una cocció adequada i refredar-los per evitar-ne la seva contaminació.

Ella, més que ningú, cal que eviti el consum d'aliments que poden provocar certes infeccions. També s'han d'excloure els aliments que poden tenir elements que poden ser nocius.

Durant l'embaràs és necessari, més que mai, seguir una alimentació saludable. Cal menjar fruita, verdura, hortalisses, llegums, fruita seca i farinacis -preferentment integrals-, com són el pa, la pasta, l'arròs, les patates?, i quantitats moderades de carn, peix, ous i làctics. Es repartirà en cinc o sis àpats. Tampoc cal que mengi per dos. S'aconsella beure entre quatre i vuit vasos d'aigua al dia. No s'han de consumir begudes alcohòliques, ni les que tenen un excés de sucre. El consum d'alcohol pot afectar greument el desenvolupament normal del fetus.

Cal moderar el consum de sal i fer-la servir iodada. L'ideal és menjar cinc racions de fruita i verdura al dia. Si es mengen crues, cal rentar-les bé amb aigua abundant. Cal menjar peix dos cops a la setmana, perquè conté omega-3, que és necessari per al bon desenvolupament del fetus. No s'han de consumir grans peixos predadors, com el peix espasa, l'emperador i la tonyina, perquè contenen mercuri.

Pel que fa als làctics, és preferible que siguin desnatats. Cal evitar els formatges frescos o de pasta tova, com són el feta, el camembert, el mascarpone, el bri, el mató i el formatge de Burgos. També cal evitar els elaborats amb llet crua, perquè podrien contenir listèria, que és un microorganisme que pot provocar danys greus al fetus i al nadó. Cal cuinar les carns vermelles i el pollastre, sense que quedin parts crues, ja que poden contenir un paràsit, que pot provocar toxoplasmosi. Cal respectar les dates de caducitat dels aliments refrigerats, sobretot els embotits poc curats, evitar els patés refrigerats i el peix fumat, perquè la listèria hi pot créixer. No s'ha de menjar cru cap aliment d'origen animal, com ara ous, marisc, peix (sushi) i carn (carpaccio).

Cal netejar les superfícies i els estris de cuina després de manipular els aliments crus. Ajuda a evitar les toxiinfeccions alimentàries per salmonel·la, Campylobacter i E. coli.

Cal recordar i seguir quatre normes ben senzilles. Netejar: rentar-se les mans abans i després de manipular els aliments. Cuinar: a una temperatura que arribi a 75º C a l'interior dels aliments. Separar: evitar el contacte dels aliments crus amb els cuits. Refredar: preparar els aliments just abans de consumir-los i no deixar-los més de dues hores a temperatura ambient.

Una alimentació adequada contribueix al bon desenvolupament del fetus.