A hores d'ara, tothom coneix les bondats de donar el pit tant per al nadó com per a la mare. Tanmateix, en el moment inicial de la pandèmia del coronavirus van sorgir algunes veus que recomanaven a les mares no alletar les criatures per evitar la transmissió del virus de la Covid-19.

Ràpidament, tant l'OMS com els professionals i associacions van afanyar-se a desmentir-ho, en considerar que no hi ha evidència científica del contagi a través de la llet materna. Això sí, s'ha de fer respectant les mesures d'higiene i protecció adequades: ús de mascareta, higiene de mans i desinfectat de les superfícies i dels estris que fa servir la mare. No cal que es netegi el pit cada vegada si porta la mascareta correctament.

Encara que no es pot afirmar que els anticossos de la mare passen al nadó a través de la llet i que això el protegeix de la Covid-19, sí que se sap que passa amb altres infeccions, com la tos ferina. És per això que si el nadó té la Covid-19, és important continuar donant-li el pit, perquè la lactància reforça el seu sistema immunològic. I si és la mare la que té el coronavirus i no es troba bé per alletar la criatura, sempre es pot extreure la llet amb un succionador i que algú altre li doni al nadó amb un biberó.

«Tota dona està preparada per donar el pit independentment de la grandària o forma dels seus pits», explica Maria Martínez, cap de les llevadores de la Fundació Salut Empordà (FSE). Martínez diu que «és important que les mares busquin suport per compartir dificultats, experiències, dubtes... tenen a la seva disposició molts professionals: llevadores, infermeres, consultors certificats en lactància, metges o grups de suport a l'alletament matern. De vegades hi ha lactàncies que es perden per no tenir el suport adequat». I puntualitza que «cal tenir molt present que la dona té dret a decidir el tipus d'alletament que vol oferir a la criatura, en funció de les seves circumstàncies. La decisió és de cada dona i, per tant, cal respectar-la».

La cap de llevadores de la Fundació Salut Empordà afegeix que «durant els sis primers mesos de vida seria bo que el nadó prengués exclusivament llet de la mare i, a partir d'aquí, complementar la lactància amb la incorporació d'altres aliments. El nadó ha d'iniciar l'alletament matern dins de la primera hora del naixement, que és quan l'instint de succió és més intens». I conclou que «donar el pit és una feina d'equip. A la mare se l'ha de cuidar per tal que ella pugui cuidar el nadó».