12 de maig de 2020
12.05.2020
L'Empordà

Tocar periòdics de paper no representa cap risc de contagi de Covid-19, segons l'OMS

Els diaris i setmanaris són encara més estèrils als virus a causa de la tinta i del procés d'impressió, explica l'AMI

11.05.2020 | 19:18
Obrir un paquet o llegir un periòdic no representa cap risc de contagi, segons els experts.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i els principals instituts científics i viròlegs de referència internacional conclouen que l'exposició a la Covid-19 a través del paper de diari o de setmanari és pràcticament inexistent i que la recepció o el contacte amb periòdics és segura, segons informa en un comunicat l'Associació de Mitjans d'Informació, AMI.

Fins ara, mai s'ha documentat la transmissió de la Covid-19 a través de paper de diari ni tampoc pel seu ús compartit. Les primeres investigacions científiques sobre la transmissió del virus a través de superfícies suggereixen que les poroses tenen menys potència i durabilitat. Els diaris són encara més estèrils al virus a causa de la tinta i del procés d'impressió. Els editors i la cadena logística han adoptat les precaucions de seguretat necessàries a les plantes d'impressió, el procés de distribució, els quioscos i els lliuraments a domicili.

El contagi del coronavirus es produeix principalment per via aèria i en el cas de superfícies poroses, com el paper, és «infinitament insignificant», segons l'OMS, de manera que el consum d'un periòdic per una o diverses persones no és causa de contagi.

Segons el viròleg noruec George Lomonossof, un dels màxims experts sobre el virus que treballa en una vacuna en el Centre d'Investigació microbiòtica John Innes, explica que «els diaris són força estèrils, a causa de la forma en què s'imprimeixen i el procés de producció pel qual passen».

En la mateixa línia es manifesta l'OMS: «La probabilitat que una persona infectada contamini productes comercials és baixa, i el risc de contraure el virus que causa Covid-19 per un paquet que s'ha mogut, viatjat i exposat a diferents condicions i temperatures, també és baix». El risc de contraure el virus a través d'un paper imprès és «infinitament insignificant», assenyala l'organisme.

L'Associació Internacional de Mitjans d'Informació (INMA) cita com a fonts l'Organització Mundial de la Salut, la revista científica  Journal of Hospital Infection, a National Institute of Allergy and Infectious Diseases dels Estats Units i al John Innes Center, per explicar que «mai hi ha hagut un incident documentat en el qual el virus Covid-19 hagi estat transmès per un diari, una revista, una carta impresa, o un paquet imprès, segons els principals metges i científics del món».

La supervivència dels virus en els objectes, d'altra banda, no depèn només de la quantitat de patògens, sinó també de factors com la qualitat de la superfície, la temperatura, la humitat i la radiació solar. Els científics insisteixen que el virus es transmet per via aèria.

El paper, com que és porós, és una de les superfícies més resistents. Si es comparen els valors d'altres virus similars, com el patogen SARS, el paper té una exposició a la contaminació pràcticament ínfima, segons els resultats d'investigacions científiques de les universitats de Bochum i Greifswald, a Alemanya.

Un article de The New York Times, signat per l'editora de Salut, Tara Parker-Pope, que cita experts de referència, destaca que «el risc d'infectar-se per manipular el correu o els paquets és extremadament baix i, en aquest moment, només teòric. No hi ha casos documentats d'algú que hagi emmalaltit per obrir un paquet o llegir un periòdic».

A part de l'opinió dels experts, el procés d'impressió està automatitzat i la distribució de la premsa es porta a terme amb les més estrictes mesures de seguretat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook