La campanya "Els Bombers t'acompanyen a donar sang", que es va inaugurar la setmana passada a Solsona, es mantindrà, però amb alguns canvis produïts per l'actual situació derivada del Coronavirus. En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat no podran acompanyar presencialment en les campanyes de donació previstes aquest mes, en aplicació de la instrucció publicada pel Departament d'Interior per la qual s'adopten mesures de caire organitzatiu per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 en el col·lectiu de professionals del Cos.

La setmana passada, aquesta campanya es va poder realitzar amb normalitat a Figueres. De cara a la propera concentració, prevista pel dia 22 al Passeig del Mar a Roses, es modificarà el mètode previst en un inici.

Malgrat aquesta situació, els bombers mantenen el seu compromís amb la campanya i segueixen animant a la gent a donar sang a les jornades ja previstes per poder així augmentar les reserves de sang, especialment en el l'època actual, just abans de Setmana Santa, quan baixen les reserves.

Per la seva banda, el Banc de Sang i Teixits continua treballant amb els diferents Ajuntaments i entitats per mantenir totes i cadascuna de les jornades que estaven ja programades arreu del territori, a 35 municipis diferents.

Des de l'inici de març ja s'han celebrat campanyes a Martorell, Solsona, Hostalric, la Seu d'Urgell, Figueres, Banyoles, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès i Lloret de Mar amb un total acumulat de 750 donacions.

Setmana Santa, època crítica

Les reserves de sang baixen considerablement durant Setmana Santa. El canvi d'hàbits i les vacances fan que la població s'acosti menys als punts de donació. Amb aquesta campanya es vol incentivar la donació les setmanes prèvies a l'abril per tal d'assegurar que es mantenen les reserves.

Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s'extreu de cada donació de sang, caduquen als 5 dies i que els glòbuls vermells als 42. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l'any i aconseguir unes 1.000 donacions cada dia.

Bombers amb Cor

Aquesta campanya va néixer de la iniciativa d'un grup de bombers de diferents àmbits i regions d'emergències que volen donar suport a la donació de sang. Per això, més enllà de donar sang, els bombers difondran les campanyes i animaran a la ciutadania a donar. El cartell d'enguany està protagonitzat per bombers del parc de Bombers de Collbató. Bombers amb Cor és una iniciativa altruista d'un grup de professionals del Cos.