El Departament d'Educació ha aplicat una bateria de mesures de contenció en relació al coronavirus. En primer lloc, ha quedat suspesa tota activitat que organitzin els centres educatius que no sigui lectiva o curricular, que es faci fora del centre i que impliqui professorat, personal no docent o alumnat de diversos centres simultàniament. Aquesta mesura de suspensió té efectes sobre fires, trobades, cantades, certàmens, etc.

Aquest dimecres, 11 de març, per exemple, estava prevista la celebració d'una trobada al Teatre El Jardí de Figueres d'alumnat de 4t d'ESO de tots els instituts de la comarca, en el marc de la presentació de l'oferta educativa postobligatòria de cicles formatius, i ha quedat anul·lada.

El mateix ha passat amb les proves de matemàtiques que anualment concentren desenes d'alumnes al pavelló poliesportiu de Figueres, la Prova Cangur, que tenia com a data fixada el 19 de març a tot Catalunya. La Comissió Cangur ha fet públic que, atenent les indicacions rebudes per a la prevenció del coronavirus, ja ha fet la tramesa del material necessari per a la prova de 4rt d'ESO, de 1r i 2n de Batxillerat i cicles formatius directament a cadascun dels centres participants. D'aquesta manera cada centre haurà de fer la prova de forma interna, com es fa per als altres nivells, però queda descartada la trobada al pavelló. Aquest any s'hi havien inscrit uns 400 estudiants de l'Alt Empordà.

Dues activitats intercentres programades per a aquest dissabte, 14 de març, també s'han vist afectades per la mesura preventiva. Per tant, ha quedat cancel·lada la convocatòria, al Servei Educatiu de l'Alt Empordà, dels alumnes participants al Premi de Narrativa Periodística Diàlegs d'Educació per a alumnat de 6è de Primària i de 3r d'ESO. Tampoc no es fa el Concurs d'Oratòria Juvenil de l'Alt Empordà, adreçat als estudiants de 4t d'ESO de tota la comarca, previst per al matí de dissabte a l'Auditori dels Caputxins de Figueres.

L'ordre del Departament d'Educació també afecta les activitats de formació permanent del professorat de diversos centres (cursos, seminaris de coordinació, grups de treball, etc.).

L'Ajuntament de Roses ha comunicat l'ajornament de la Jornada de la Ciència, que s'havia programat per al 18 de març, i la participació dels alumnes de Secundària en serveis comunitaris a les llars d'infants municipals. Suspèn, alhora, la Festa de la Primavera a les Llars d'Infants de Roses, previstes al 27 de març.

En aquest sentit, el Departament d'Educació ha indicat que les sortides lectives que impliquin un sol centre es poden mantenir. De moment, es mantenen les jornades de portes obertes que s'estan duent a terme aquests dies, però es recomana als centres que es reforcin les mesures de prevenció, com ara evitar aglomeracions de persones en espais reduïts i situar les indicacions de prevenció de contagi ben visibles als centres.

El Departament ha anunciat, d'altra banda, que no participarà a la propera edició del Saló de l'Ensenyament, prevista entre 18 i el 22 de març. En aquest sentit, insta a les direccions dels centres educatius que anul·lin les visites d'alumnat i professorat al Saló que tinguin organitzades.

Donada la importància de l'acció educativa en relació a les mesures de protecció, s'insta els centres a formar els alumnes en les mesures recomanades pel Departament de Salut.

Educació informa que es manté, com a principi general, la recomanació de no viatjar als països i a les regions afectades, mentre les autoritats sanitàries d'aquests països no aixequin les mesures de control que actualment estan duent a terme.

L'administració catalana recorda que davant de possibles casos, els centres han de posar-se en contacte amb el 061 Salut Respon també amb les direccions dels Serveis Territorials. Des d'aquests òrgans territorials, de la mà del Departament de Salut, es farà seguiment dels casos i de les consultes. Es recorda que el Departament de Salut ha elaborat tot de materials que estan disponibles al següent enllaç: http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus