El Govern de la Generalitat ha fet públiques les mesures que ha acordat aquest dimecres, 11 de març, en relació amb el coronavirus:

  • Se suspenen o s'ajornen les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. En els casos en què aquestes activitats es desenvolupin en espais amb aforament inferior a les 1.000 persones, es podran celebrar únicament si només s'ocupa un terç de l'aforament màxim autoritzat, amb l'objectiu de garantir un espai de separació adequat entre els participants.
  • Aquestes mesures de restricció s'apliquen a espectacles públics, recreatius i d'oci, activitats culturals, religioses o similars, amb independència que siguin ofertes per un titular, explotador o organitzador públic o privat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dimecres mateix «el pas de la fase de prealerta a alerta» del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) «per poder mantenir aquesta situació de seguiment i contenció» del coronavirus.

Partits de futbol suspesos

Partits de futbol suspesosParal·lelament, la Federació Catalana de Futbol (FCF) ha informat sobre les mesures extraordinàries de prevenció del coronavirus SARS-CoV-2 en competicions d'àmbit estatal no professionals, i en competicions territorials, amb els següents acords:

  • Decretar la suspensió a partir d'aquest dimecres, 11 de març, de tots els partits de les competicions de futbol i futbol sala organitzats per la FCF, per un termini de dues setmanes.
  • Decretar la suspensió a partir d'aquest dimecres i per idèntic termini de totes les activitats esportives i formatives organitzades per la FCF.

Aquests acords han estat adoptats per la Comissió Executiva de la FCF, d'acord amb les prerrogatives atribuïdes a aquest òrgan en assumptes d'urgència notòria, i estan subjectes a les indicacions que en cada moment emetin les autoritats sanitàries i esportives.

Partits de bàsquet també afectats

Partits de bàsquet també afectatsPer tal de prevaldre la salut i el benestar de tots els federats i federades del Bàsquet Català, la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), en base a la potestat que li atorga l'article 138 del Reglament Jurisdiccional, decreta la suspensió de tota activitat federativa a partir del dijous 12 de març i per una vigència de 15 dies.

L'FCBQ pren aquesta decisició tot seguint les recomanacions de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física (SGEAF) de la Generalitat de Catalunya, de les autoritats competents i després de valorar-ho entre els clubs i la directiva federativa; revisable segons l'evolució de la situació epidemiològica per coronavirus SARS-CoV-2.

Salut presenta mesures organitzatives pels centres sanitaris

Salut presenta mesures organitzatives pels centres sanitarisXènia Acebes, directora de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), ha presentatun conjunt de mesures organitzatives adreçades als centres del sistema sanitari de Catalunya arran de l'epidèmia del coronavirus SARS-CoV-2. Acebes ha recalcat el doble objectiu d'aquestes mesures; d'una banda, «protegir els professionals sanitaris», que són els que estan més exposats davant la propagació del virus, i, de l'altra, «reorganitzar l'atenció assistencial que s'ofereix a la ciutadania perquè les persones que requereixin més necessitats assistencials puguin estar ateses en el lloc i el moment més adequat».

La directora de l'Àrea Assistencial del CatSalut ha detallat les següents accions en atenció primària:

  • Fomentar tots els canals d'atenció no presencials.
  • Reagendar les proves rutinàries que es puguin ajornar i representin el major risc de contagi (espirometries, obturacions dentals, etc.)..
  • Treballar amb agendes flexibles deixant espais per donar més cobertura a la demanda no programada i potenciar l'atenció sanitària no presencial.
  • Gestionar de manera activa les agendes per tal de detectar les visites i les proves de control rutinàries per patologies estables o altres situacions de salut que es puguin resoldre per via telemàtica o demorar-les.
  • Pel que fa als hospitals i centres sociosanitaris, es recomana limitar al màxim el nombre d'acompanyants de les persones que van a fer-se proves o visites, com també als pacients que estan ingressats.

«Cal posar de manifest, un cop més, la generositat, implicació i intel·ligència col·lectiva de tots els professionals sanitaris alhora que apel·lem de nou a la responsabilitat i solidaritat de la ciutadania», ha recalcat Acebes.

Les mesures presentades avui s'aniran actualitzant i adaptant als possibles canviïs que es vagin produint a la situació epidemiològica i assistencial de Catalunya.