«Hi ha notícies que esperem no rebre mai i una és tenir càncer». Segons la psicooncòloga Raquel Roizner, això suposa un «impacte emocional per al pacient i el seu entorn». «Hi ha quatre fases: la de negació i evitació -«això no pot estar passant-me a mi»-, la del fatalisme -amb sentiments d’ira i ràbia-, la de la desesperança -plor, tristesa, preocupació ansiosa- i la de l’esperit de lluita -augment de la sensació de control», ha explicat Roizner en la xerrada ‘Cáncer: cómo afrontarlo. Desde la prevención al tratamiento’, que s’ha celebrat aquest dijous durant la jornada d’inauguració del Centro 360 de Excelencia Oncológica GCCC. Aquest espai ha sigut impulsat per la Clínica Corachan, referent en la sanitat privada de Catalunya, i per GenesisCare, companyia líder internacional en tractaments de càncer.

Per a la psicooncòloga d’aquest centre, «compartir les emocions amb l’entorn disminueix l’angoixa», si bé ha advertit que aquesta malaltia «altera la dinàmica familiar». També ha recomanat dir la veritat als fills, sempre ajustada, això sí, a l’«edat evolutiva» del menor. «Si als nens no els comuniquem bé tot, poden experimentar sentiments de tristesa i culpabilitat», ha avançat.

Juntament amb ella també han estat altres professionals, com ara Daniel Mataró, ginecòleg de la clínica CIRH Eugin. «Un dels dubtes que tenen les pacients és quin tractament han de fer. Si l’oncòleg considera que alguns tenen un impacte en la fertilitat, es pot fer una preservació de la fertilitat», ha explicat. Existeixen «tractaments hormonals ràpids» que, en només dues setmanes, permeten realitzar una «estimulació dels ovaris». Després aquests òvuls passen a congelar-se.

Mataró ha explicat que, després de la superació d’un càncer d’ovaris, és important veure com ha quedat la «reserva ovàrica». «Si la dona torna a ovular, pot aconseguir un embaràs natural. En cas que no sigui així, s’ha de recórrer als ovòcits congelats i fer una inseminació artificial. La tècnica de la congelació d’ovòcits ha millorat molt: la supervivència d’aquests és d’entre un 93% i un 95% després de la congelació. Però l’èxit de l’embaràs dependrà de l’edat que ella tenia quan va realitzar la congelació», ha remarcat. Sempre millor fer-ho abans dels 35.

Tests genètics

Per la seva banda, la doctora Amaia Ramírez, oncòloga mèdica del Centro 360 de Excelencia Oncológica GCCC, ha explicat que el «consell genètic» ofereix informació als pacients sobre el risc, en funció dels seus antecedents familiars, de patir una malaltia. «Avui dia, a les consultes d’oncologia, es realitza un arbre familiar. Els càncers de mama, ovari, pròstata i còlon són els més hereditaris», ha informat Ramírez. Ella mateixa ha detallat que, una vegada recopilada aquesta informació genètica, existeixen senzilles cirurgies preventives, com ara l’extirpació dels ovaris o de la trompa a una certa edat, una cosa que protegeix «fins a un 95% del càncer d’ovari i fins a un 40% del de mama».

En la xerrada ha estat present la cantant Gisela Lladó, la mare de la qual va superar un càncer de mama fa 10 anys. «De sobte es van canviar els rols: jo era la mare i ella la filla. La treia de casa, la movia, l’entretenia... Li feia les cures a casa. Vaig fer un curs accelerat en psicologia i infermeria. És complicat però, quan veus que les coses es van solucionant, tot es queda en un record», ha relatat.

Finalment, la jornada ha culminat a la tarda amb l’acte oficial d’inauguració del Centro 360 de Excelencia Oncológica GCCC, que ha comptat amb la presència d’Arantza Sarasola, vicepresidenta de Prensa Ibérica; Arantxa Moll, consellera de Clínica Corachan i patrona de Fundación Corachan, i Álvaro Alcolea, director general financer de Prensa Ibérica.