28 de gener de 2020
28.01.2020

Un home procedent de Wuhan presenta símptomes de coronavirus

El pacient tenia símptomes ahir, i ha estat traslladat a l'Hospital Clínic

28.01.2020 | 18:05
Un passadís de l'Hospital del Mar de Barcelona

L'Agència de Salut Pública de Catalunya està investigant un cas sospitós del nou coronavirus, en tant que compleix els dos criteris –clínics i epidemiològics- necessaris per al seu estudi. En aquest sentit, i segons informa la Generalitat de Catalunya, es tracta d'un home de 33 anys procedent de la zona xinesa de Wuhan -on van sorgir els primers casos-, que va tenir símptomes ahir, i que ha estat traslladat al Centre Hospitalari de Referència per a malalties d'Alt Risc (Hospital Clínic).  

Les proves que es realitzaran al laboratori de suport de vigilància epidemiològica descartaran o confirmaran finalment el cas.

Aquest procediment segueix l'establert al protocol d'actuació a Catalunya davant de casos sospitosos del nou coronavirus (2019-nCoV), aprovat ahir, basat en l'evidència científica i d'acord amb les directrius de la Organització Mundial de la Salut (OMS), en coordinació amb el Ministeri de Sanitat i la Xarxa de Vigilància Epidemiològica Europea. També segueix els circuits específics de notificació de casos en el marc dels plans de preparació i de resposta de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya.

Els símptomes i la prevenció

Els símptomes més comuns d'aquest coronavirus inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d'aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal, i inclús la mort. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d'immunitat.

El coronavirus es transmet per via respiratòria a través de petites gotes respiratòries i pel contacte estret amb les secrecions infectades. El període d'incubació de la malaltia és d'entre 2 dies i un màxim de 14. Per això, si en els 14 dies posteriors a la tornada d'un viatge a la ciutat de Wuhan es presenten símptomes respiratoris (tos, mal de coll, febre, sensació de falta d'aire) s'ha de comunicar als serveis sanitaris l'antecedent de l'estància en aquesta ciutat o bé trucar al 061 Salut Respon, que ja incorpora un servei de traducció a disposició dels professionals de la salut que ho necessitin per comunicar-se amb la població de parla xinesa.

Actualment no existeix un tractament específic pel nou coronavirus però sí molts tractaments per controlar els seus símptomes, per la qual cosa, l'assistència sanitària pot millorar el pronòstic.

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen realitzar una higiene de mans freqüent, especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d'un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús en tossir o esternudar i rentar-se les mans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook