24 de gener de 2020
24.01.2020
Salut

L'Institut de l'Escala recupera la infermera de Salut i Escola

Després d'uns anys de parèntesi, s'ha reprès aquest programa de l'ABS escalenca que preveu accions per promocionar la salut entre els adolescents

24.01.2020 | 11:14
La infermera de l'ABS l'Escala, Maria Dolors Lara.

Des del curs lectiu 2018-2019, l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala ha recuperat la figura del que es coneix com a infermera del programa Salut i Escola arran de la petició de l'equip directiu de l'institut El Pedró del municipi, després d'un parèntesi en què no s'oferia aquest servei.

Ara l'ABS està desplegant paulatinament les diferents accions que engloba aquest programa de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de promocionar la salut entre els adolescents tenint en compte tots els vessants: mental (per exemple trastorns alimentaris), afectiva i sexual, estils de vida saludables i hàbits de salut, addiccions (tabac i drogues entre altres) i violència i/o maltractaments segons el gènere.

L'objectiu del programa Salut i Escola és que el centre de secundària disposi d'una figura de referència en qüestions relacionades amb la salut, que faci d'enllaç entre docents, famílies i estudiants, i que també ajudi a detectar les problemàtiques que sorgeixen en l'alumnat. En cap cas es fan cures a la persona ni es resol cap situació.

A més, la tasca de la infermera de Salut i Escola és obrir un canal de comunicació directa amb els adolescents, facilitant-los l'accés a l'atenció sanitària de manera confidencial i privada sempre i quan no hi hagi perill per la integritat del menor. La manera d'oferir aquesta atenció directa és amb la consulta oberta al centre. Cada dos dimecres al mes, de les 11.15 h a les 11.45 h (coincidint amb l'hora del pati), aquesta infermera es desplaça fins a l'institut per oferir el servei als alumnes dels quatre cursos d'ESO (1r, 2n, 3r i 4rt). En el cas que sigui necessari, també està a la disposició dels alumnes de Batxillerat.

A més d'aquest canal de comunicació, la infermera ofereix xerrades d'afectivitat i sexualitat un cop l'any als alumnes de 3r d'ESO. En aquesta ocasió l'activitat s'imparteix amb el suport de la llevadora de l'ABS l'Escala, Pilar Avellí.

El curs escolar 2018-2019 els temes més consultats van ser, per aquest ordre, salut alimentària, maltractaments i violència i benestar emocional. El perfil de l'adolescent que va acudir a la consulta oberta és el d'una noia d'entre 14 i 16 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook